НАТО не врятує: Росія захопить країни Балтії за 10 днів – BILD

За оцінками військових експертів, у разі російської агресії НАТО знадобиться щонайменше 10 днів, щоб активувати п’яту статтю Альянсу і почати захищати Балтійські країни. Про це повідомляє видання BILD, посилаючись на аналіз Центру воєнних дій нового покоління (Center on New Generation Warfare).

Сценарій 2027 року: атака на східний фланг НАТО

Експерти розробили симуляцію, яка показує можливий розвиток подій у 2027 році, коли Росія може здійснити атаку на східні рубежі НАТО. До участі у цій “військовій грі” залучили колишніх високопоставлених військових, включно з генералами США Філіпом Брідлавом та Беном Ходжесом. Їхньою метою було оцінити реакцію Альянсу на гіпотетичний наступ Росії та виробити оптимальні стратегії для захисту Литви, Латвії та Естонії.

Реалістичний прогноз: загроза для Балтії

Військові експерти вважають, що прямий напад Росії на східний фланг НАТО є одним із найнебезпечніших сценаріїв у найближчі три роки. За їхньою оцінкою, критичну роль в обороні Балтії відіграватимуть збройні сили Німеччини. На даний момент у Литві розташовано 800 німецьких солдатів у складі бойової групи eFP НАТО, але планується збільшення контингенту до 5 тисяч військових і 44 танків Leopard 2.

Десять днів без допомоги

Симуляція показала, що за найгіршого сценарію знадобиться десять днів, аби країни НАТО ввели у дію статтю 5 про колективну оборону та направили підкріплення. У ці десять днів країни Балтії залишатимуться без зовнішньої підтримки, поки Польща та інші союзники не втрутяться.

Згідно з моделлю, Росія за 4 дні зможе окупувати Латвію, а згодом атакувати Литву з трьох напрямків — з території Латвії, Білорусі та Калінінграда. Війська Литви та союзники будуть змушені відступати. За симуляцією, до кінця десятого дня литовські сили втратять 17 танків, 145 бронемашин і 3650 солдатів, тоді як втрати Росії становитимуть 411 танків, 1019 бронемашин і 11 420 військових.

Спустошення Литви: аналіз результатів

Автори дослідження прогнозують, що у найгіршому розвитку подій до кінця десятого дня Литва буде “спустошена та частково окупована”. Щоб уникнути такого сценарію, експерти пропонують збільшити оборонний бюджет країн НАТО до 4% ВВП, розгорнути більше військових сил на східних кордонах Альянсу та посилити їх бойовими вертольотами Apache.

Проте найбільш критичним питанням залишається розробка механізму блискавичного реагування, який дозволив би НАТО швидше реагувати на загрози і уникати затримок у критичні моменти.

Романчук Микола

Recent Posts

Більшість людей про такі гроші тільки мріють: названо найбагатших тварин у світі

Мрії про розкішне життя часто залишаються лише мріями для більшості людей, але деякі домашні улюбленці…

5 години ago

Лондон шокує цінами: де в Європі оренда квартир стала найдорожчою

Нова хвиля цін на оренду житла накрила Європу, і Лондон, як завжди, вирвався вперед, доводячи,…

5 години ago

8 кулінарних помилок, які непомітно додають вам кілограми

Ви думаєте, що домашня кухня — це безпечний шлях до здорового життя? Зачекайте, поки не…

5 години ago

Російські хакери крали дані українців через фейковий чат-бот “Резерв+”: як це сталося

Російські хакери створили фейковий чат-бот у месенджері Telegram під назвою "Резерв+", використавши його для крадіжки…

5 години ago

Як після мобілізації готують до служби: “Виживуть, якщо будуть битися”

Голова 151-го центру підготовки ЗСУ Роман Донік поділився своїм баченням того, як правильно готувати молодих…

5 години ago

Українці повертають собі старий тариф: як зекономити на електроенергії

З наближенням опалювального сезону українці шукають способи знизити витрати на електроенергію. Один із варіантів —…

5 години ago