Українські біженці сплатили понад 205 мільйонів євро податків у Литві за два роки

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, українці, що переїхали до Литви, активно сприяють економічному розвитку країни. Вони сплатили більше 205 мільйонів євро податків до державного бюджету за два роки. Та частка податків, які вони сплачують до бюджету Литви, продовжує зростати. 

Як українські біженці підтримують економіку Литви

За перші сім місяців цього року податкові надходження від українців склали 65,2 мільйона євро, що на 25% перевищує показники минулого року. Внески українців постійно зростають: у 2022 році вони заплатили 45 мільйонів євро, а за 2023 рік — уже 95 мільйонів. Про це повідомляє пресцентр міністерства соцзабезпечення та праці Литовської Республіки

Де працюють українські біженці в Литві

З початку російського вторгнення до Литви прибули близько 89 тисяч українців, серед яких є діти, літні люди та працездатні громадяни. На сьогодні понад 34 тисячі українців працевлаштовані офіційно. Найбільша кількість українців працює у Вільнюсі, Клайпеді, Каунасі та Шяуляї. Основні галузі їхньої зайнятості – транспорт, виробництво, будівництво, а також сфери готельного бізнесу та громадського харчування. Деякі обіймають менш кваліфіковані посади, працюючи прибиральниками, кухонними працівниками та робітниками у сільському господарстві.

Які зарплати отримують українці у Литві

Рівень заробітної плати українських біженців варіюється від мінімальних 708,4 євро до 2000 євро на місяць, залежно від займаної посади. Деякі з них працюють на висококваліфікованих посадах: серед них лікарі, управлінці, IT-спеціалісти та педагоги.

Для порівняння, схожа тенденція спостерігається в Чехії, де українці активно працевлаштовуються у сферах виробництва, логістики, IT та туризму, і завдяки цьому можуть забезпечувати свої побутові потреби.

Литва подовжила тимчасовий захист для українців

Уряд Литви ухвалив рішення про продовження терміну тимчасового захисту для українських біженців. Посвідки на проживання, що мали бути чинними до 4 березня 2025 року, продовжили до 4 березня 2026 року.

Пр цьому громадянам України, які наразі проживають у Литві, потрібно замінити свої посвідки на тимчасове проживання до кінця року. Заяву на зміну посвідки треба буде подати за чотири місяці до завершення дії документа. Однак за даними департамента міграції Литви, не всім треба буде змінювати посвідки.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago