Перше у світі вершкове масло з повітря. Білл Гейтс розповів, яке воно на смак (фото)

Це може здатися фантастикою або жартом, але американський підприємець і мільярдер Білл Гейтс інвестував у новий амбітний проєкт створення вершкового масла з CO2. Тепер він розповів, яким продукт є на смак, пише IFLScience.

Використовуючи безліч біохімічних технологій, компанія буквально зайнята розробкою способів отримання жирів з вуглекислого газу, взятого з повітря, а також водню, видобутого з води. Причому весь процес виробництва вершкового масла проходить без необхідності використовувати тварин, рослини або сільськогосподарські угіддя.

Ініціатором цієї ініціативи є компанія Savor, що працює під егідою Orca Sciences і отримала інвестиції від мільярдера Білла Гейтса. Мета нового проєкту полягає в тому, щоб приборкати та зменшити кількість викидів парникових газів, вироблених сільським господарством, на частку якого, як показують дослідження, припадає до 8,5% глобальних викидів.

За словами Білла Гейтса, новий процес виробництва масла не використовує сільськогосподарські угіддя і потребує менш ніж тисячної частки води порівняно з традиційним сільським господарством. Одним з останніх продуктів стартапу стало вершкове масло та американський мільярдер уже встиг спробувати його на смак.

Підприємець зазначає, що не міг повірити в те, що вершкове масло, яке він куштує “не справжнє”. Він також заявив, що продукт має справді приємний смак, як у справжнього — за це відповідає хімічний склад. Ба більше, бізнесмен запевняє, що людині буде досить складно відрізнити смак натурального масла від нового продукту, створеного в лабораторії з повітря і води.

Відомо, що жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Ці хімічні будівельні блоки можна отримати з води та повітря, а потім за допомогою біохімічних процесів перетворити їх на жири, молекулярно ідентичні до тих, що містяться у тваринах і рослинах.

Білл Гейтс стверджує, що вершкове масло на смак не гірше за справжнє Фото: Steven Davis/UCI

Компанія Savor наразі зосереджена на виробництві жирів, подібних до тих, що містяться в м’ясі, молоці та вершковому маслі. Однак представники стартапу також заявили, що надалі планують розв’язати проблему і пальмової олії — найпоширенішого рослинного жиру, який найширше споживають у світі. Попереднє дослідження вже показало, що вживання пальмової олії має величезний вплив на світ природи.

Зазначимо, що минулого року компанія Orca спільно з Каліфорнійським університетом в Ірвіні опублікувала статтю, в якій пояснила своє бачення того, скільки харчових жирів можна синтезувати штучно.

Результати показують, що жири, вирощені на фермах, створюють від 1 до 3 грамів вуглекислого газу на тисячу калорій. Водночас учені знайшли спосіб виробляти таку саму кількість жирів у лабораторії з меншими викидами.

За словами провідного автора дослідження, професора наук про Землю в Каліфорнійському університеті Ірвіні Стівена Девіса, використання їжі, створеної поза фермою, насправді могло б допомогти значно зменшити парникові викиди, що нагрівають планету.

Крім того, вчені визнають, що така їжа не залежить від фотосинтезу, а тому в будь-якому масштабі синтез харчів полегшить конкуренцію між природними екосистемами та сільським господарством. Це дасть змогу надалі уникнути безлічі екологічних витрат, пов’язаних із сільським господарством.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

1 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

10 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

23 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

30 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

42 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

51 хв. ago