Британія першою у Європі вводить штучне м’ясо до раціону домашніх улюбленців

Велика Британія стане першою країною в Європі, яка схвалила виробництво штучного м’яса для годівлі домашніх улюбленців. Про це пише газета Financial Times. 

Велика Британія має намір стати першою країною в Європі, яка комерціалізує «вирощене в лабораторії» м’ясо після того, як регулятори схвалили курку, вирощену з клітин тварин, для використання в кормах.

Компанія Meatly вже 2024 року продаватиме виробникам кормів для тварин куряче м’ясо, вирощене в лабораторії. Стартап схвалили міністерства та держорганізації, але влада Великої Британії поки не дозволяє продавати м’ясо «з пробірки» для вживання людьми, як зробили, наприклад, Ізраїль, Сінгапур та США. 

За словами гендиректора компанії Оуена Енсора, продаж штучного м’яса для тварин дозволили у Великій Британії завдяки виходу країни з ЄС.

«Я думаю, що це одна з речей, які дуже захоплюють. Це свідчить про намір Сполученого Королівства стати лідером у цих нових інноваційних галузях і харчових технологіях», – сказав Енсор.

Примітно, що компанія виробляє не рослинне куряче м’ясо, а культивоване, що складається з тварин клітин, вирощених у біореакторах. «Зазвичай ЄС має набагато довші та набагато складніші регулятивні процеси», – сказав Енсор, додавши, що було швидше отримати дозвіл на культивований м’ясний продукт виключно для споживання домашніми тваринами.

Енсор назвав корм для домашніх тварин відправною точкою для ринку культивованого м’яса. Попит був очевидним через «парадокс любителів тварин». Так, власники, які люблять домашніх тварин і виступають проти жорстокого поводження з ними, більш спокійно ставляться до того, чим годують своїх домашніх улюбленців.

Заступник директора харчової політики в Агентстві харчових стандартів (FSA) Джеймс Купер сказав: «FSA вітає інновації в секторі кормів для тварин щодо використання альтернативних матеріалів, таких як продукти клітинного культивування (CCP), якщо це робиться безпечно та відповідно до вимог законодавства.

Financial Times пише, що прогрес у виробництві такого м’яса викликав шалену опозицію в таких країнах, як Італія, Франція та Австрія, а також повну заборону в американських штатах Флорида та Алабама. Супротивники технології стверджують, що разом із м’ясною промисловістю ця технологія ставить під загрозу тваринництво.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

32 секунди ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

10 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

23 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

30 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

42 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

51 хв. ago