Британія першою у Європі вводить штучне м’ясо до раціону домашніх улюбленців

Велика Британія стане першою країною в Європі, яка схвалила виробництво штучного м’яса для годівлі домашніх улюбленців. Про це пише газета Financial Times. 

Велика Британія має намір стати першою країною в Європі, яка комерціалізує «вирощене в лабораторії» м’ясо після того, як регулятори схвалили курку, вирощену з клітин тварин, для використання в кормах.

Компанія Meatly вже 2024 року продаватиме виробникам кормів для тварин куряче м’ясо, вирощене в лабораторії. Стартап схвалили міністерства та держорганізації, але влада Великої Британії поки не дозволяє продавати м’ясо «з пробірки» для вживання людьми, як зробили, наприклад, Ізраїль, Сінгапур та США. 

За словами гендиректора компанії Оуена Енсора, продаж штучного м’яса для тварин дозволили у Великій Британії завдяки виходу країни з ЄС.

«Я думаю, що це одна з речей, які дуже захоплюють. Це свідчить про намір Сполученого Королівства стати лідером у цих нових інноваційних галузях і харчових технологіях», – сказав Енсор.

Примітно, що компанія виробляє не рослинне куряче м’ясо, а культивоване, що складається з тварин клітин, вирощених у біореакторах. «Зазвичай ЄС має набагато довші та набагато складніші регулятивні процеси», – сказав Енсор, додавши, що було швидше отримати дозвіл на культивований м’ясний продукт виключно для споживання домашніми тваринами.

Енсор назвав корм для домашніх тварин відправною точкою для ринку культивованого м’яса. Попит був очевидним через «парадокс любителів тварин». Так, власники, які люблять домашніх тварин і виступають проти жорстокого поводження з ними, більш спокійно ставляться до того, чим годують своїх домашніх улюбленців.

Заступник директора харчової політики в Агентстві харчових стандартів (FSA) Джеймс Купер сказав: «FSA вітає інновації в секторі кормів для тварин щодо використання альтернативних матеріалів, таких як продукти клітинного культивування (CCP), якщо це робиться безпечно та відповідно до вимог законодавства.

Financial Times пише, що прогрес у виробництві такого м’яса викликав шалену опозицію в таких країнах, як Італія, Франція та Австрія, а також повну заборону в американських штатах Флорида та Алабама. Супротивники технології стверджують, що разом із м’ясною промисловістю ця технологія ставить під загрозу тваринництво.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тест ДНК розкрив секрет: у Британії переплутали немовлят пів століття тому

У одній із лікарень Великої Британії в 1967 році випадково переплутали двох новонароджених. Про медичну…

11 секунд ago

Google “засвітив” розташування військових систем ЗСУ: реакція України

Google оновив знімки на картах, через що випадково "засвітив" розміщення військових систем України. Керівник Центру…

6 хв. ago

Це 100 пенсій за місяць: чиновникам НКРЕКУ і АМКУ платять просто божевільні зарплати

Рівень заробітної плати в державних органах України демонструє величезну різницю між зарплатами чиновників та середнім…

42 хв. ago

“Нам потрібно 500 тисяч”: Костенко б’є на сполох – мобілізації просіла

Темпи мобілізації в Україні знижуються, що викликає занепокоєння у керівництва країни. Про це повідомив секретар…

53 хв. ago

ВЛК каже “придатний”, але армія не бере: адвокат пояснює, що робити

Іноді трапляється, що військово-лікарська комісія (ВЛК) визнає особу придатною до військової служби, але через стан…

1 годину ago

Експерти назвали шапку, яка личить усім жінкам: яка модель у тренді

У зимовий сезон шапка стає не тільки засобом захисту від холоду, а й важливою деталлю…

1 годину ago