“Втратять все”: Українців чекають неприємності у Польщі, якщо вони порушать це правило

Польща з початку російського вторгнення надала притулок мільйонам українських біженців, які змушені залишити рідні будинки через війну.

Для впорядкування їх тимчасового перебування на території країни було запроваджено спеціальний статус – PESEL UKR. Цей номер ідентифікації підтверджує право українців на тимчасовий захист у Польщі. Однак отримання цього “документу” передбачає дотримання певних умов, однією з яких є обмеження тривалого виїзду за межі Польщі. Відповідно до законодавства, якщо громадянин України залишає територію країни більш як на 30 днів, це автоматично призводить до анулювання його статусу тимчасового захисту.

Як пояснює юрист Ярина Паш, втрата статусу PESEL UKR через довготривалий виїзд за кордон матиме для українців вкрай негативні правові наслідки. Зокрема, це позбавляє їх низку важливих соціально-економічних прав, що надаються в рамках тимчасового захисту.

“Такі громадяни України втрачають усі економічні права (на працевлаштування, зайняття підприємницькою діяльністю), соціальні та освітні права. А найголовніше – право на законне перебування на території Польщі протягом законодавчо встановленого терміну”, – заявляє вона .

За відсутності інших дозвільних документів на проживання вони можуть легально перебувати в країні лише 90 днів протягом 180-денного періоду згідно з безвізовим режимом.

Водночас юрист звертає увагу, що скасування PESEL UKR не стосується ситуацій, коли виїзд українців за кордон пов’язаний із виконанням певних трудових обов’язків або завдань за дорученням польських підприємств.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація чоловіків до 25 років: у Раді заявили про важливу угоду з військовими

Уряд України визначився, як проходитиме мобілізація молоді. Про це розповів народний депутат України Михайло Цимбалюк . З його…

7 хв. ago

Пейджерна операція «Моссада»: Washington Post дізналася, як Ізраїль проник у «Хезболлу»

Ідея пейджерної операції у Лівані виникла у 2022 році і почала втілюватись у життя більш…

14 хв. ago

Сьогодні Україну розігріє до +28°: де буде літо (карта)

Наприкінці тижня, 6 жовтня, погода в Україні залишиться без суттєвих змін. Місцями на заході, півночі,…

19 хв. ago

Трамп вирішив повторити мітинг на місці першого замаху на нього в Пенсільванії

Кандидат у президенти США Дональд Трамп планує провести повторний мітинг у місті Батлер, штат Пенсільванія, де в липні на…

22 хв. ago

Протести в Ізраїлі: громадяни вимагають термінових дій для звільнення заручників із Гази

Напередодні річниці атак «Хамасу» тисячі ізраїльтян вийшли на вулиці кількох міст країни з вимогою негайних…

26 хв. ago

Найбільший банк Кіпру закрив тисячі рахунків росіян

Найбільший банк Кіпру, Bank of Cyprus, з 2022 року закрив близько 20 тис. рахунків, які…

30 хв. ago