Лише три країни Європи відповідають стандартам якості повітря: повний перелік

У Європі лише три країни відповідають вимогам щодо наявності у повітрі дрібних частинок, що викидаються транспортними засобами та промисловістю, які можуть спричинити проблеми зі здоров’ям (PM2,5).

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на звіт IQAir, швейцарської організації з контролю якості повітря, яка збирає дані з понад 30 тисяч станцій моніторингу по всьому світу.

Згідно з новим звітом, лише сім країн відповідають міжнародним стандартам якості повітря, а смертельне забруднення повітря подекуди погіршується через відновлення економічної діяльності та токсичний вплив диму лісових пожеж.

Зокрема, зі 134 країн і регіонів, досліджених у звіті, лише сім – Австралія, Естонія, Фінляндія, Гренада, Ісландія, Маврикій і Нова Зеландія – відповідають вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо дрібних часток у повітрі, які викидаються автомобілями, вантажівками та промисловими підприємствами. 

“Попри те, що повітря у світі загалом набагато чистіше, ніж було в більшій частині минулого століття, все ще є місця, де рівень забруднення особливо небезпечний. Згідно зі звітом IQAir, у найбільш забрудненій країні, Пакистані, рівень PM2,5 більш ніж у 14 разів перевищує стандарт ВООЗ, а Індія, Таджикистан і Буркіна-Фасо є наступними за рівнем забруднення країнами. Але навіть у заможних країнах, які швидко розвиваються, прогрес у зменшенні забруднення повітря знаходиться під загрозою. Канада, яка протягом тривалого часу вважалася країною з найчистішим повітрям у західному світі, минулого року стала найгіршою за вмістом PM2,5 через рекордні лісові пожежі, які спустошили країну, в результаті чого токсичні випари поширювалися на всю країну та в США. Тим часом у Китаї минулого року покращення якості повітря було ускладнене відновленням економічної активності внаслідок пандемії Covid-19, у звіті виявлено підвищення рівня PM2,5 на 6,5%”, – пише видання.

Також в IQAir наголосили, що забруднення повітря вбиває приблизно 7 мільйонів людей у всьому світі на рік – більше, ніж СНІД і малярія разом узяті – і цей тягар найбільше відчувається в країнах, що розвиваються, які покладаються на особливо брудне паливо для опалення, освітлення та приготування їжі в приміщенні.

Забруднення повітря – наслідки для здоров’я

Забруднення повітря, спричинене лісовими пожежами, призводить до сплесків захворювання на екзему та дерматит. Доктор Аріанна Шаді Коурош з Гарвардської медичної школи (США) розповіла, що вона спостерігала цю тенденцію минулого літа у Бостоні (штат Массачусетс, США), де кількість пацієнтів з екземою різко зросла на тлі масштабних лісових пожеж у сусідній Канаді.

Так, у серпні 2022 року, коли масштабних пожеж не було і рівень чадного газу в повітрі Бостона був стабільним, потік пацієнтів із дерматологічними проблемами був невеликим. Однак у серпні 2023 року, коли рівень чадного газу в повітрі зріс утричі через пожежі, кількість пацієнтів у дерматологічному відділенні зросла у вісім разів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

9 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

24 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

33 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

46 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

56 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago