Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б’ют є старовинна пам’ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться про громадський туалет у вікторіанському стилі, розташований на набережній Ротсей. І це не жарт: цей туалет став інтернет-сенсацією і займає перше місце серед історичних об’єктів міста на Tripadvisor, розповідає Daily Mail.

Ця унікальна будівля, побудована у 1899 році, за час свого існування стала місцем, яке приваблює туристів з усього світу. Її відвідують не лише через необхідність, а й щоб зануритися в атмосферу вікторіанської епохи. До речі, вхід безкоштовний, і туалет працює щоденно. Рейтинг 4,5 з 5 від більш ніж 500 мандрівників говорить сам за себе — відвідувачі називають його «шедевром цистернального декору» та «найвеличнішим громадським туалетом у Британії».

Острів Б’ют розташований на вході до затоки Клайд на південному заході Шотландії, всього за дві години їзди від Глазго (включно з 40-хвилинним переправленням поромом). Прибувши на острів, мандрівники опиняються у центрі Ротсей — маленького вікторіанського курорту з пальмами, декоративними садами і пляжною набережною. Оскільки раніше Б’ют був популярним серед відвідувачів на пароплавах, набережну обладнали всім необхідним, включно з витонченим туалетним блоком.

Цей громадський туалет настільки вражає своїм дизайном, що екскурсійні автобуси тепер роблять зупинки саме тут. Колись популярні локації, як маєток Маунт-Стюарт і середньовічний замок Ротсей, трохи відійшли на другий план.

За зовнішнім виглядом туалет виглядає досить скромно — цегляна будівля з кованою табличкою «громадські зручності». Проте, зайшовши всередину, відвідувачі потрапляють у вікторіанську епоху. Лобі зустрічає відвідувачів розкішною мозаїчною підлогою та дерев’яними панелями з великими вікнами. На стінах висять інформаційні стенди про майстрів, які створювали всі ці чудові сантехнічні витвори. А ще там є книга відгуків, ймовірно, єдина у світі, розміщена у туалеті.

У приміщенні для чоловіків розташовані 20 вишуканих чорних мармурових та білих фарфорових пісуарів із візерунковими підставками для ніг, що підписані як «The Adamant» — емблема тодішнього постачальника сантехніки Twyford з Глазго. У центрі кімнати є кругла платформа з шістьма розкішними пісуарами. Весь інтер’єр прикрашений мідними трубами, порцеляновими раковинами Wedgewood та оригінальними вікторіанськими світильниками.

Архітектурні історики визнають цей туалет найкращим збереженим прикладом вікторіанських громадських зручностей у Британії. Унікальний факт: його навіть відвідав король Чарльз ще у статусі принца Уельського. Пісуар, який він використав, тепер має його герб і напис «за королівським призначенням».

Жіноча частина туалету, яка була додана лише у 1994 році у колишніх складських приміщеннях, не має нічого спільного з розкішшю чоловічого відділення. Тим не менш, жінки можуть попросити чергового дозволити їм подивитися на унікальне оздоблення чоловічого приміщення, якщо воно пусте.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

2 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

3 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

3 години ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

3 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

3 години ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

3 години ago