Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б’ют є старовинна пам’ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться про громадський туалет у вікторіанському стилі, розташований на набережній Ротсей. І це не жарт: цей туалет став інтернет-сенсацією і займає перше місце серед історичних об’єктів міста на Tripadvisor, розповідає Daily Mail.

Ця унікальна будівля, побудована у 1899 році, за час свого існування стала місцем, яке приваблює туристів з усього світу. Її відвідують не лише через необхідність, а й щоб зануритися в атмосферу вікторіанської епохи. До речі, вхід безкоштовний, і туалет працює щоденно. Рейтинг 4,5 з 5 від більш ніж 500 мандрівників говорить сам за себе — відвідувачі називають його «шедевром цистернального декору» та «найвеличнішим громадським туалетом у Британії».

Острів Б’ют розташований на вході до затоки Клайд на південному заході Шотландії, всього за дві години їзди від Глазго (включно з 40-хвилинним переправленням поромом). Прибувши на острів, мандрівники опиняються у центрі Ротсей — маленького вікторіанського курорту з пальмами, декоративними садами і пляжною набережною. Оскільки раніше Б’ют був популярним серед відвідувачів на пароплавах, набережну обладнали всім необхідним, включно з витонченим туалетним блоком.

Цей громадський туалет настільки вражає своїм дизайном, що екскурсійні автобуси тепер роблять зупинки саме тут. Колись популярні локації, як маєток Маунт-Стюарт і середньовічний замок Ротсей, трохи відійшли на другий план.

За зовнішнім виглядом туалет виглядає досить скромно — цегляна будівля з кованою табличкою «громадські зручності». Проте, зайшовши всередину, відвідувачі потрапляють у вікторіанську епоху. Лобі зустрічає відвідувачів розкішною мозаїчною підлогою та дерев’яними панелями з великими вікнами. На стінах висять інформаційні стенди про майстрів, які створювали всі ці чудові сантехнічні витвори. А ще там є книга відгуків, ймовірно, єдина у світі, розміщена у туалеті.

У приміщенні для чоловіків розташовані 20 вишуканих чорних мармурових та білих фарфорових пісуарів із візерунковими підставками для ніг, що підписані як «The Adamant» — емблема тодішнього постачальника сантехніки Twyford з Глазго. У центрі кімнати є кругла платформа з шістьма розкішними пісуарами. Весь інтер’єр прикрашений мідними трубами, порцеляновими раковинами Wedgewood та оригінальними вікторіанськими світильниками.

Архітектурні історики визнають цей туалет найкращим збереженим прикладом вікторіанських громадських зручностей у Британії. Унікальний факт: його навіть відвідав король Чарльз ще у статусі принца Уельського. Пісуар, який він використав, тепер має його герб і напис «за королівським призначенням».

Жіноча частина туалету, яка була додана лише у 1994 році у колишніх складських приміщеннях, не має нічого спільного з розкішшю чоловічого відділення. Тим не менш, жінки можуть попросити чергового дозволити їм подивитися на унікальне оздоблення чоловічого приміщення, якщо воно пусте.

Романчук Микола

Recent Posts

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

19 хв. ago

Тепер картку не поповнити: за будь-яке надходження здеруть податок

Схоже, що прості фінансові операції для українців стають усе складнішими. Після серії обмежень на перекази…

25 хв. ago

Масштабний блекаут на Кубі: мільйони залишилися без електрики

На Кубі знову темрява. Через масштабний блекаут, спричинений виходом з ладу однієї з найбільших електростанцій…

41 хв. ago

У Китаї «міста-примари» з особняками для багатіїв перетворилися на пасовища для корів

Уявіть собі розкішні вілли, побудовані для супербагатих, але натомість наповнені... козами. Це реальність одного з…

45 хв. ago

Домашні хачапурі по-аджарськи: рецепт найсмачнішої грузинської закуски

Грузинська кухня вже давно підкорила смакові рецептори гурманів по всьому світу, а хачапурі по-аджарськи, з…

60 хв. ago

Дрони з ШІ, виготовлення яких коштувало США $1200, українці роблять у 20 разів дешевше, – FT

Україна, яка сьогодні стоїть на передовій боротьби за свободу, вміє не тільки захищатися, а й…

1 годину ago