Людство вперше порушило глобальний колообіг води і наражає планету на кризу

Вперше в історії людство порушило колообіг води на планеті, що загрожує глобальною кризою. Відповідно до звіту Глобальної комісії з економіки води, оприлюдненого CNN, зміни, спричинені діяльністю людини, ставлять під удар не лише екосистеми, а й глобальну економіку.

Людський фактор у дисбалансі води

Співголова комісії Йоган Рокстрем заявив: «Ми виводимо глобальний водний цикл з рівноваги, і на опади більше не можна покладатися як на стабільне джерело прісної води». Роки недбалої експлуатації земель, помилок у водному управлінні, а також кліматичні зміни, спровоковані людською діяльністю, призвели до безпрецедентного тиску на глобальний водний цикл.

Звіт попереджає: порушення балансу води вже вплинуло на майже 3 мільярди людей, що відчувають дефіцит водних ресурсів. Через це знижується урожайність сільськогосподарських культур, а населені пункти опускаються через виснаження підземних вод.

Економічні наслідки водної кризи

У звіті прогнозують, що якщо не вжити невідкладних заходів, наслідки будуть катастрофічними. Водна криза загрожує більш ніж 50% світового продовольчого виробництва, а до 2050 року світовий ВВП може скоротитися на 8%. Найбільше постраждають країни з низьким рівнем доходів, де втрати можуть досягти 15%.

Два типи води та їхня роль

Документ розрізняє два типи води: «блакитна вода», яка зосереджена у річках, озерах і підземних водах, та «зелена вода», яка міститься у ґрунті та рослинності. Зелена вода є критично важливою для підтримання рослинного покриву, який поглинає вуглець і тим самим запобігає глобальному потеплінню.

Проте, людська діяльність, зокрема вирубка лісів і осушення водно-болотних угідь, скорочує природні резервуари вуглецю, прискорюючи кліматичні зміни. Крім того, зростання температури спричиняє висихання ландшафтів, зменшуючи рівень вологи та підвищуючи ризик виникнення пожеж.

Зростаючий попит на воду

Звіт також наголошує на зростаючому попиті на воду. Середня людина використовує близько 4 тисяч літрів води щодня для забезпечення гідного рівня життя, що значно перевищує рекомендовані ООН 50-100 літрів для базових потреб. Автори закликають уряди країн переглянути політику використання води, визнавши її спільним ресурсом, і вжити заходів для вирішення цієї глобальної проблеми колективно.

Перегляд ролі води в економіці

Вчені закликають до «перегляду ролі води в економіці» і наполягають на тому, що її управління повинно стати центральним питанням політичного порядку денного. Без зміни підходів, людство може зіткнутися з наслідками, які значно перевищать поточні прогнози, створивши нову хвилю бідності та нестабільності.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Принц Вільям розкрив улюблений десерт Кейт Міддлтон: він вас здивує

Виявляється, чимало членів королівської родини мають слабкість до солодощів. Під час візиту до коледжу Дачі…

9 хв. ago

Незаконний видобуток мінеральної води: ДБР арештувало свердловини на мільйони гривень

Державне бюро розслідувань (ДБР) викрило масштабну схему незаконного видобутку мінеральної води на сотні мільйонів гривень.…

27 хв. ago

Лавров істерично відреагував на заяви про ядерні амбіції України

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вибухнув черговою заявою, коментуючи план перемоги президента України Володимира…

32 хв. ago

Airbus звільняє тисячі працівників: криза в аерокосмічній промисловості Європи

Європейський авіаційний гігант Airbus оголосив про масштабні скорочення в своєму підрозділі «Оборона та космос». Компанія…

37 хв. ago

ФОПів змусять сплатити подвійний військовий збір: Южаніна про ризики

Народний депутат Ніна Южаніна заявила, що через затримку підписання законопроєкту №11416-д Президентом, ФОПи можуть зіткнутися…

43 хв. ago

Осінь-2024: модні пальта і куртки – стилістка показала трендові образи

Після спекотного вересня осінь-2024 принесла прохолодний жовтень, і футболки з сорочками поступилися місцем теплішим речам…

57 хв. ago