Європу «підсмажить» африканський антициклон: низку країн чекають блекаути

На Європу чекає африканський антициклон «Харон», який вдарить спекою по низці країн. Експерти очікують, що на півдні та у Східній Європі можуть відбутися блекаути. Тим часом оптові біржові ціни на електроенергію в Румунії, Сербії, Болгарії та Угорщині зросли за останні десять днів більш ніж утричі.

Найближчими днями Європу накриє африканський антициклон «Харон» і рекорди спеки в регіоні будуть побиті. Про це пише Montel із посиланням на засновника італійської служби прогнозування клімату Il Meteo Антоніо Сано.

«У Східній Європі спека буде ще інтенсивнішою: у Румунії оголошено національне помаранчеве попередження, у Бухаресті температура досягне 42 градусів за Цельсієм. Сербія, Болгарія, Угорщина, Україна, Молдова і весь Балканський півострів також потраплять під піки близькі до 40°C або навіть перевищать їх», – сказав Антоніо Сано.

Як зазначає Montel, спека вже призводить до різкого стрибка попиту на електроенергію та локальних блекаутів. Наприклад, у червні електромережі Албанії, Боснії та Герцеговини, Хорватії та Чорногорії постраждали через відключення двох ліній 400 кВ.

«Лісова пожежа в Північній Македонії змусила TSO Mepso відключити два силові інтерконектори минулої неділі, зупинивши роботу вугільної електростанції Bitola потужністю 690 МВт, що призвело до 30-денного надзвичайного стану», – пише Montel.

У вівторок Косово заявило про щоденний імпорт до 300 МВт-год вартістю 1 млн. євро через масове використання кондиціонерів у регіоні, повідомила енергокомпанія Kesco Montel. Споживання електроенергії в Чорногорії підскочило на 11% у річному обчисленні через безпрецедентну спеку в Південно-Східній Європі, повідомила вже компанія EPCG.

Результатом приходу спеки стали біржові ціни на електроенергію. У деяких країнах вони виросли більш ніж утричі. Так, наприклад, за даними EnergyLive, постачання на добу вперед у Румунії подорожчало майже до 245 євро за МВт-год, у Сербії – до 244 євро, у Болгарії – до 238 євро, а в Угорщині – до 237 євро.

Не оминула спека і Іспанію, і Італію. Іспанське метеоагентство Aemet випустило попередження про екстремальні температури, очікуючи, що на півдні та північному сході вони піднімуться до 44 градусів за Цельсієм.

Ділова столиця Італії Мілан постраждала від збоїв у роботі мережі, внаслідок чого деякі райони міста залишилися без електрики останніми тижнями, додали в Montel.

«Основні відключення електроенергії були у Мілані. Дистриб’ютором є A2A, і якщо вони не посилять мережі, проблема знову виникне, – сказав генеральний директор компанії з прогнозування енергоспоживання MycSolutions Коррадо Мікоцці. Зараз літо, і ці високі температури стали новою нормою».

Нагадаємо, Балкани, як і більша частина Європи, продовжують потерпати від тривалої спеки, що спричинила лісові пожежі. Унаслідок спеки вперше пересохло сербське озеро. На Балканах цього тижня температура різко стала вищою, а в більшості країн регіону, зокрема в Хорватії, Північній Македонії та Чорногорії очікують на температуру близько 39°C.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

8 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

12 хв. ago

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

23 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

38 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

53 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

1 годину ago