Поляки стали значно гірше ставитись до біженців з України і до надання допомоги Києву – опитування

Від початку війни ставлення громадян Польщі до українців, які отримали захист цієї країни, погіршилось. Сьогодні лише 17% поляків згодні приймати українських біженців з можливістю поселення у себе вдома, тоді як на початку війни таких було 37%. Також  61% хоче, щоб українці повернулися у свою країну після війни.

Як пише Rzeczpospolitа, про це свідчить дослідження “Соціальне сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської та української держави”. Його провів професор Роберт Станішевський з Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії. 

“Ми виявили, що лише 31% опитаних вважає, що Польща повинна обов’язково допомагати Україні, а ще 43% респондентів вважають, що Варшава скоріше повинна допомагати Києву. Проти допомоги сусідам висловилося 19% опитаних поляків. Зокрема, 72% опитаних поляків вважають, що, попри російсько-українську війну, Польща повинна першочергово дбати про власні інтереси”, – цитує видання Станішевського. 

За його словами, все більше людей бачать відмінності між націями. Уперше від лютого 2022 року поляки вказали на “східну ментальність і радянську культуру”, українських біженців, з якими їм довелось спілкуватись. Вони кажуть, що виявляється у відсутності турботи про загальне благо.

Зниження прихильності до українців серед поляків поширилося на всі сфери життя, навіть щодо надання притулку в країні. Станішевський наголошує, що число тих, хто негативно ставиться до біженців з України, зростає внаслідок “претензійної позиції” українців. Поляки вважають, що  українці хочуть мати такі ж права, що і поляки – але це ж не їхня країна, де вони народились і де жили їхні пращури. 

“Більшість поляків (52%) вважають, що рішення, прийняті в рамках Закону, не повинні продовжуватися в нинішніх умовах. Напрямок змін зрозумілий: обсяг допомоги має бути зменшений (за це висловились аж 95% опитаних). Також не хочуть надавати давати грошову допомогу 800+ українським дітям (62%)”, – каже професор. 

Також варто зазначити, що зменшилася група людей, які переконані у необхідності надавати допомогу Україні загалом. Сьогодні за це висловлюються лише 17% поляків, інші – або проти, або сумніваються. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Знають не всі: що обов‘язково треба зробити перед опалювальним сезоном

Уже незабаром осіння прохолода прийде в Україну і настане час вмикати опалення. Це означає, що просто…

5 хв. ago

США оголосили про завершення військової місії: звідки виводять війська

Уряди США та Іраку оприлюднили заяву про згортання військової місії у боротьбі з терористичним угрупуванням…

10 хв. ago

Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК

В Україні розпочалася нова фаза мобілізації, в рамках якої військовозобов’язаним почали надсилати повістки рекомендованими листами…

26 хв. ago

В Україні пропонували дітей одностатевим парам з-за кордону: що відомо про гучний скандал

Вперше в Україні суд виніс вирок за торгівлю людьми у сфері репродукції. Два менеджери клінік і адвокат…

40 хв. ago

Жарти з ядерною зброєю погані: 12 країн на чолі з Китаєм зробили натяк РФ

12 країн, серед яких Китай, Бразилія, Туреччина та Казахстан, виступили із спільною заявою, в якій…

48 хв. ago

В Україні похолодає: синоптик попередив про різку зміну погоди

Вже на вихідних, 28 та 29 вересня, в Україні очікується різка зміна погоди. В західних областях опуститься…

54 хв. ago