Путін затвердив план війни із Заходом,-  The Washington Post

Російська пропаганда в США та Європі, агресивна політика Міністерства закордонних справ, загравання з Глобальним Півднем з метою сформувати у нього вороже ставлення до Заходу та змусити підтримати Росію у її прагненні переробити світовий порядок під себе та дружні авторитарні режими – все це частини плану, схваленого вищим. керівництвом Росії.

«Всі дії на західному напрямі повинні бути підпорядковані задачі формування умов для відмови колективного Заходу від антиросійського курсу та виходу на модель співіснування, яка гарантує безпеку Росії та її союзників», – йдеться в документі МЗС РФ для службового користування, що формулює «пріоритетні напрямки роботи… світлі утвердження нової Концепції зовнішньої політики України Російської Федерації».

Володимир Путін своїм указом затвердив концепцію 31 березня 2023 року. завдань та просування спільних інтересів». Але 11 квітня на засіданні колегії МЗС було прийнято постанову, яка роздає центральному апарату, закордонним установам та підвідомчим організаціям міністерства доручення зовсім іншого.

Фактично документ, який газеті The Washington Post надала одна з європейських розвідок, описує напрямки гібридної війни, яку Росія веде проти західних країн:

Важливо налагодити механізм виявлення вразливих точок їх [недружніх держав] зовнішньої та внутрішньої політики з прицілом на вироблення практичних кроків щодо ослаблення противників Росії. Комплексне стримування недружніх країн має здійснюватися через наступальні інформаційні кампанії та інші заходи, що узгоджені у міжвідомчому форматі та охоплюють військово-політичну, торговельно-економічну, інформаційно-психологічну, ціннісну та інші сфери.

Розв’язана Путіним та його режимом війна проти України розглядається в ухвалі як частина глобальної гібридної війни, яка має призвести до створення світу, не заснованого на гегемонії США. «Вихід спеціальної військової операції багато в чому визначить контури майбутнього світопорядку», — йдеться у документі.

Дипломати розглядаються як ще один підрозділ російської армії у цій війні. Щоб досягти успіху у глобальній спецоперації, «на вирішення зазначених завдань мають бути переорієнтовані кадрові, фінансові та організаційні ресурси міністерства» закордонних справ.

Серед виданих за підсумками колегії доручень — «розробити проект документа під умовною назвою «Концепція багатополярного світопорядку» з викладом російського бачення майбутньої архітектури міжнародного співробітництва у різних галузях з метою зміцнення інтелектуального лідерства Росії у просуванні об’єднавчого та конструктивного порядку денного на світовому арені.

Інтелектуальне лідерство дипломати демонструють, прагнучи зробити «безумовним пріоритетом поглиблення взаємодії з країнами, які підтримали або співчувають СВО», «зміцнювати суверенітет держав Азії, Близького Сходу, Африки та Латинської Америки для їх виходу з неоколоніальної залежності від Заходу», механізмів без участі Заходу» та ін.

У документі також йдеться про необхідність оцінки тієї «доданої вартості», що Росія отримує від участі в міжнародних організаціях, дається доручення підготувати пропозиції щодо «можливості зміни формату, призупинення чи припинення участі у їхній роботі та фінансуванні, виходячи з корисності таких структур для національних інтересів нашої країни”. Судячи з останніх подій, марною, а можливо, і шкідливою для «національних інтересів» Росії було вираховано роботу групи експертів ООН, яка здійснює контроль за ядерною та ракетною програмою КНДР та дотриманням відповідних санкцій.

У березні 2024 р. Росія, яка тепер товаришує з режимом Кім Чен Ына і закуповує у нього снаряди і ракети, заблокувала продовження роботи комісії, що функціонувала 15 років. Представник Росії в ООН Василь Небензя заявив, що Москва таким чином відповідає на «все зухваліші звинувачення» Вашингтона і його союзників щодо Північної Кореї, яка нібито становить ядерну загрозу: «Такий небезпечний поворот подій у регіоні підриває фундаментальні інтереси Російської Федерації у сфері національної безпеки. Робота комісії дедалі більше грає на руку західним підходам».

«Ведучий російський науковець, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами», підтвердив WaPo: рішення щодо групи експертів ООН — це «чіткий сигнал», що закріплені секретною постановою доручення вже реалізуються. Під науковцем може матися на увазі представник Московського державного інституту міжнародних відносин (МДІМВ) при МЗС; колегія доручила ВНЗ «забезпечити облік» оновленої концепції зовнішньої політики у освітній та науковій діяльності «на постійній основі».

Лисенко Катерина

Recent Posts

Друзі не помітили різниці: Скарлетт Йоганссон шокована імітацією її голосу ChatGPT

Знаменита американська акторка Скарлетт Йоганссон 20 травня зробила заяву, в якій стверджує, що компанія OpenAI без її…

40 хв. ago

Майно ухилянтів виставлять на аукціон: що буде влада відбирати у чоловіків

Під час мобілізації в Україні військовозобовʼязаних громадян можуть покарати за ігнорування повістки. Тоді як в разі несплати…

43 хв. ago

Збагатились на 300 млн: НАЗК виявило порушення у статках керівництва ТЦК

Національне антикорупційне бюро (НАЗК) перевірило електронні декларації третини керівників територіальних центрів комплектування (ТЦК та СП). При цьому…

46 хв. ago

Американський пропагандист Такер Карлсон запустив шоу на російському телебаченні

Відомий американський пропагандист Такер Карлсон, який відвідав Москву для інтерв'ю з диктатором Володимиром Путіним почав…

48 хв. ago

ТЦК втратить каральну функцію? У Раді з’явився несподіваний законопроєкт

У Верховній Раді 20 травня зареєстровано законопроєкт, яким пропонується змінити підходи щодо накладання штрафів на…

50 хв. ago

Росія винесла вирок провідному вченому, який вивчав гіперзвук

У Росії суд визнав 77-річного вченого Анатолія Маслова, який вивчав гіперзвукові технології, винним у передачі…

55 хв. ago