Союзник США очікує втручання Америки, якщо Китай спробує захопити іржавий корабель

Оскільки в Південно-Китайському морі на тлі частих сутичок зростає тиск, Філіппіни проводять лінію: якщо Китай захопить іржавий військовий корабель-форпост, що позначає територію Маніли, Філіппіни очікуватимуть втручання США.

Такий крок може мати серйозні наслідки, перерости китайсько-філіппінську суперечку в регіоні в кризу, пише Business Insider.

Міністр національної оборони Філіппін Жильберто Теодоро пояснив, що між США і Філіппінами точаться дискусії щодо того, які сценарії на тлі напруженості між Манілою і Пекіном спонукають Америку втрутитися.

За словами Теодоро, однією з гострих точок стане захоплення Китаєм BRP Sierra Madre, іржавого військового корабля, що стоїть на мілині і позначає суверенну територію Філіппін.

“Якщо Китай захопить Sierra Madre, це буде явним актом війни з філіппінським судном”, – сказав він.

Sierra Madre, танкодесантний корабель класу LST-542 часів Другої світової війни, що належав ВМС США, а потім В’єтнаму, перш ніж його передали Філіппінам. Філіппіни навмисно посадили судно на мілину на Другому мисі Томаса, щоб воно служило маркером філіппінської морської території. Філіппіни тримають на судні невеликий гарнізон морських піхотинців.

“Це форпост філіппінського суверенітету”, – пояснив Теодоро. “Тож ми говоримо не тільки про іржаве старе судно. Ми говоримо про частину філіппінської території”.

Китай неодноразово націлювався на місії з постачання для форпосту. Наприклад, у червні китайські судна та екіпажі, озброєні холодною зброєю, здійснили набіг на філіппінські судна біля Sierra Madre. Інцидент послідував за більш ранніми зіткненнями, в яких Китай таранив судна або вражав їх водометами. Ці напружені зіткнення тривають, викликаючи занепокоєння.

У США і Філіппін є пакт про взаємну оборону, який означає, що якщо один зазнає нападу, інший прийде йому на допомогу. Інциденти, які сталися досі, хоча й викликають занепокоєння, не виправдали очікувань.

“Але можливість втручання США зберігається. Наприклад, ще минулого місяця командувач Індо-Тихоокеанським командуванням США адмірал Семюел Папаро заявив, що американські судна можуть супроводжувати філіппінські кораблі, які виконують місії з постачання в Sierra Madre, назвавши це “цілком розумним варіантом” у рамках договору”, – наголошується в матеріалі.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago