Яка реальна мета військових навчань Китаю та Білорусі: дали оцінку

Китай і Білорусь проводять військові навчання біля кордонів Польщі. У Мінську ці маневри назвали "антитерористичним тренуванням" спільного китайсько-білоруського угруповання, а в Пекіні заявили, що захід не спрямований проти будь-яких держав. 

В інтерв’ю Главреду військовий аналітик, співробітник Служби безпеки України в період з 2004 по 2015 рік Іван Ступак розповів, яка реальна мета цих навчань.

За його словами, Білорусь переслідує дві мети: провести тренування своїх військ спільно з таким солідним партнером, як Китай, і налагодити відносини з Пекіном.

“Лукашенко всіляко вигинається в дугу, підстрибує і присідає, оскільки для нього дуже важливо бути поряд із Китаєм. Думаю, що саме Лукашенко став ініціатором відправки китайських військ до Білорусі для проведення цих тренувань. У такий спосіб Лукашенко намагається показати, що з ним, мовляв, дружить цілий Китай, і він не вигнанець”, – каже аналітик.

Ступак наголошує, що у проведенні китайсько-білоруських навчань зацікавлена насамперед Білорусь.

“Лукашенко дуже комплексує через низький рівень боєздатності своїх сил безпеки, зокрема спецназу та армії. Адже тренування того ж білоруського спецназу, які включають розбивання головою шиферу, стрибки через палаючі кільця та інші дивні дії, виглядають смішно. Можливо, років 10 тому це було б вражаюче, але зараз, коли триває війна, під час якої українська і, на жаль, російська армії показують, як вони вміють воювати, дії білорусів виглядають безглуздо”, – підкреслює він.

Крім того, наголошує військовий аналітик, у Білорусі спостерігають, як українці та росіяни отримують військовий досвід, поляки тренуються і закупили на 15 млрд доларів техніку та амуніцію, а країни Балтії будують довготривалі вогневі точки вартістю в 60 млн євро.

“Мінськ це напружує. Особливо в ситуації, коли останній більш-менш серйозний військовий досвід у білорусів був за часів Афганської кампанії. А справжній досвід ведення бойових дій – і зовсім за часів Другої світової війни. Більше ніякого військового досвіду в армії Білорусі немає, тому Лукашенко так комплексує. Для тренувань своєї армії білоруський диктатор ще минулого року виписав собі з Росії близько 10 тисяч вагнерівців, а тепер ось проводить навчання з Китаєм”, – підсумував Іван Ступак.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Як стилізувати светр: 5 нестандартних образів для осені

Осінь — пора, коли стильні багатошарові луки стають основою гардеробу. Це час, коли можна поєднувати…

13 хв. ago

Майже 25% українських біженців не бачать себе в Україні після війни: опитування

Українські біженці у Європі роблять складний вибір: повертатися додому чи залишатися на новому місці. Опитування,…

24 хв. ago

Десятки квартир і дорогі авто: стало відомо про розкішне життя лікарів Вінницької МСЕК

Корупційні скандали у медико-соціальній експертизі не обмежуються лише Хмельниччиною. Журналісти видання OBOZ.UA виявили значні статки…

32 хв. ago

НАТО порівняли з феміністками, які не знають, що робити далі

НАТО, яке колись було символом сили та єдності, сьогодні більше схоже на організацію, що заблукала…

40 хв. ago

Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли…

1 годину ago

Яйця можуть зникнути з полиць супермаркетів Європи через нові стандарти

З березня 2025 року торговельна мережа Lidl Lietuva оголосила про радикальні зміни у своєму асортименті:…

2 години ago