Росія зіткнулася з обвальним падінням експорту металів

Ще одна велика галузь сировинної промисловості Росії має проблеми з продажами за кордон на тлі посилення американських санкцій і масового блокування банківських платежів.

Слідом за вугільними компаніями, які у січні–червні втратили майже п’яту частину експорту (17%, за оцінками Kpler), з різким падінням відвантажень на зовнішні ринки зіткнулися російські металурги.

У першому півріччі вивезення металів на експорт залізницею скоротилося на 14%, повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на статистику РЗ. Порівняно з січнем-червнем минулого року металурги втратили понад 2 млн. тонн експорту, загальний обсяг якого зменшився до 13,1 млн. тонн.

Найбільших втрат зазнали підприємства ТМК — найбільшого в Росії виробника сталевих труб. Експорт Першоуральського новотрубного заводу впав на 21%, а Челябінського трубопрокатного заводу (ЧТПЗ) та Волзького трубоного заводу (ВТЗ) — більш як удвічі (на 57% та 58% відповідно). “Сєвєрсталь” мільярдера Олексія Мордашова зафіксувала обвал експорту на 24%, “Мечел” – 23%, а заводи Evraz – 7-20%.

Трохи менше експорту — 4% і 8% відповідно — втратили Новолипецький металургійний комбініт (НЛМК) та Магнітогорський металургійний комбінат (ММК), випливає із статистики РЗ.

Торік, за даними Федеральної митної служби, продаж металів за кордон приніс до Росії $60 млрд, або сьому частину всіх експортних доходів економіки, які ЦП оцінив у $423 млрд — на $130 млрд менше, ніж 2022-го.

Цього року уряд прогнозував зростання експорту до $471 млрд, проте суттєво знизив оцінку у квітні (до $428 млрд), коли російські компанії зіштовхнулися з проблемами у проведенні платежів, а спроби домовитися з банками «дружніх» країн зайшли в глухий кут.

Через банківські проблеми принаймні дві великі російські металургійні компанії почали намагатися здійснювати розрахунки через криптовалюту, розповідали Bloomberg у травні знайомі із ситуацією джерела. За їх даними, для цих цілей використовуються прив’язані до долара стейблкоїни (USDT), а головним напрямом крипторарахунків став Китай.

США стежать за спробами Росії розплачуватись криптовалютою у міру ускладнення традиційних розрахунків, заявила міністр фінансів Джанет Йеллен. Він додала, що це «стає приводом для занепокоєння» у міру того, як санкції «усі болючіше б’ють» по російській економіці.

Нагадаємо, найбільший у Росії проект з виробництва зрідженого природного газу – “Арктик СПГ – 2” “Новатека” – опинився на межі краху.

Через американські санкції, які позбавили проект покупців, інвесторів та обладнання, «Новатек» був змушений розпочати різке скорочення видобутку газу для «Арктик СПГ — 2» на Гиданському півострові, повідомляє Reuters.

За його даними, у травні видобуток на проекті склав лише 55 млн кубометрів газу і скоротився вчетверо порівняно з квітнем (215 млн кубів). У грудні, за даними «Відомостей», «Новатек» видобував 425 млн кубометрів на місяць для «Арктік ЗПГ — 2» і з них змушений був зупинити майже 90% видобутку.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago