Рекордні шторми загрожують життю людей та інфраструктурі, а збитки від них можуть сягати мільярдів доларів. При цьому вчені попереджають, що в міру закипання планети на нас чекають дедалі екстремальніші шторми й урагани, що лише погіршить ситуацію. Однак минулого року дослідники помітили ще один дивовижний наслідок шторму — він зіпсував чай, пише The Guardian.
Дослідники виявили, що в листопаді минулого року мільйони британців були змушені пити неякісний чай. Причиною став рекордний шторм “Кіаран”, що обрушився на Велику Британію. Унаслідок чого вода в Редингу закипала за нижчої температури — лише 98°C. Зазначимо, що експерти з чаю рекомендують для заварювання температуру в 100°C для вилучення повного смаку чайного листя.
Цю аномалію помітили метеорологи з Університету Редінга. Відомо, що для закипання води атмосферний тиск має відповідати тиску пари рідини. Однак падіння атмосферного тиску під час поганої погоди, наприклад шторму, є цілком звичайним явищем.
Спостереження показують, що в день шторму тиск барометра впав до 956,0 мілібара — цей показник став найнижчим, зареєстрованим з моменту вимірювання 952,1 мілібара в лютому 1989 року, а до цього попереднє настільки низьке значення було понад 200 років тому, коли в грудні 1821 року був виміряний тиск у 946 мілібарів.
За словами співавтора дослідження, аспіранта Калеба Міллера, вранці 2 листопада 2023 року він встановив своє обладнання метеорологічного факультету для вимірювання температури кипіння. Вчений зазначає, що як експериментатор він не міг відмовити собі в можливості проведення вимірювань властивостей киплячої води за низького атмосферного тиску.
Вчений провів низку експериментів, використовуючи датчики температури та стандартного електричного чайника. У результаті вони з командою змогли порівняти отримані результати з попередніми точками кипіння, спостережуваними за різних умов, але з використанням того самого апарату.
Команда також об’єднала дані про погоду з різних джерел, щоб визначити ширший регіональний вплив урагану на температуру кипіння. У результаті вчені змогли відстежити, як мінімальний тиск пересувався на північний схід регіону вранці, що збігалося з типовим часом для сніданку.
За словами іншого співавтора дослідження Алека Беннетта, подібні ефекти рідко спостерігаються в густонаселених районах. Однак сам по собі вплив на температуру кипіння давно відомий альпіністам, але тепер вчені змогли вивчити його в розрізі області.
Якщо ви думали, що економіка Великої Британії має запас міцності, офіційні дані вам не сподобаються.…
Вечір п’ятниці, 22 листопада, не став спокійним для мешканців Києва та Київської області, — у…
Субсидії в Україні призначені для тих домогосподарств, які мають труднощі з оплатою житлово-комунальних послуг. Однак…
Президент Франції Еммануель Макрон назвав лідерів Гаїті "ідіотами". Наразі між країнами виник скандал. Про це…
Найбагатша людина у світі в п'ятницю стала ще багатшою: статки Маска досягли рекордних $347,8 мільярдів.…
У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…