Рекордний шторм змінив температуру кипіння води та зіпсував смак чаю: як це сталося

Рекордні шторми загрожують життю людей та інфраструктурі, а збитки від них можуть сягати мільярдів доларів. При цьому вчені попереджають, що в міру закипання планети на нас чекають дедалі екстремальніші шторми й урагани, що лише погіршить ситуацію. Однак минулого року дослідники помітили ще один дивовижний наслідок шторму — він зіпсував чай, пише The Guardian.

Дослідники виявили, що в листопаді минулого року мільйони британців були змушені пити неякісний чай. Причиною став рекордний шторм “Кіаран”, що обрушився на Велику Британію. Унаслідок чого вода в Редингу закипала за нижчої температури — лише 98°C. Зазначимо, що експерти з чаю рекомендують для заварювання температуру в 100°C для вилучення повного смаку чайного листя.

Цю аномалію помітили метеорологи з Університету Редінга. Відомо, що для закипання води атмосферний тиск має відповідати тиску пари рідини. Однак падіння атмосферного тиску під час поганої погоди, наприклад шторму, є цілком звичайним явищем.

Спостереження показують, що в день шторму тиск барометра впав до 956,0 мілібара — цей показник став найнижчим, зареєстрованим з моменту вимірювання 952,1 мілібара в лютому 1989 року, а до цього попереднє настільки низьке значення було понад 200 років тому, коли в грудні 1821 року був виміряний тиск у 946 мілібарів.

За словами співавтора дослідження, аспіранта Калеба Міллера, вранці 2 листопада 2023 року він встановив своє обладнання метеорологічного факультету для вимірювання температури кипіння. Вчений зазначає, що як експериментатор він не міг відмовити собі в можливості проведення вимірювань властивостей киплячої води за низького атмосферного тиску.

Вчений провів низку експериментів, використовуючи датчики температури та стандартного електричного чайника. У результаті вони з командою змогли порівняти отримані результати з попередніми точками кипіння, спостережуваними за різних умов, але з використанням того самого апарату.

Команда також об’єднала дані про погоду з різних джерел, щоб визначити ширший регіональний вплив урагану на температуру кипіння. У результаті вчені змогли відстежити, як мінімальний тиск пересувався на північний схід регіону вранці, що збігалося з типовим часом для сніданку.

За словами іншого співавтора дослідження Алека Беннетта, подібні ефекти рідко спостерігаються в густонаселених районах. Однак сам по собі вплив на температуру кипіння давно відомий альпіністам, але тепер вчені змогли вивчити його в розрізі області.

Ольга Степанова

Recent Posts

Майже 100 тисяч податків: скільки заплатять ФОП різних груп у 2025 році

У грудні 2024 року в Україні було запроваджено нові умови оподаткування, що стосуються ФОП. Одним із…

48 хв. ago

Суддя Господарського суду міста Києва отримав підозру у державній зраді

Діючому судді Господарського суду міста Києва повідомлено про підозру у державній зраді. Про це повідомляє Офіс Генерального…

50 хв. ago

Ілон Маск назвав “розвагою” вибух ракети космічного корабля SpaceX

Нещодавнє випробування ракети Starship, яка є найбільшою і найпотужнішою ракетою-носієм у світі, закінчилося тим, що верхній ступінь…

1 годину ago

Мураєв, підозрюваний у держзраді, знову заявив про себе: де з’явився

Скандальний український політик Євген Мураєв, якого підозрюють у державній зраді, повідомив, що живе та працює…

1 годину ago

Трамп планує оголосити криптовалюту національним пріоритетом, – Bloomberg

Обраний президент Дональд Трамп планує випустити указ, який підносить криптовалюти до рангу пріоритетних напрямів політики і дає…

1 годину ago

Обшуки в ексведучого телеканалу Медведчука: деталі від СБУ

Ексведучий телеканалу очільника забороненої в Україні партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука Макс…

1 годину ago