Рекордний шторм змінив температуру кипіння води та зіпсував смак чаю: як це сталося

Рекордні шторми загрожують життю людей та інфраструктурі, а збитки від них можуть сягати мільярдів доларів. При цьому вчені попереджають, що в міру закипання планети на нас чекають дедалі екстремальніші шторми й урагани, що лише погіршить ситуацію. Однак минулого року дослідники помітили ще один дивовижний наслідок шторму — він зіпсував чай, пише The Guardian.

Дослідники виявили, що в листопаді минулого року мільйони британців були змушені пити неякісний чай. Причиною став рекордний шторм “Кіаран”, що обрушився на Велику Британію. Унаслідок чого вода в Редингу закипала за нижчої температури — лише 98°C. Зазначимо, що експерти з чаю рекомендують для заварювання температуру в 100°C для вилучення повного смаку чайного листя.

Цю аномалію помітили метеорологи з Університету Редінга. Відомо, що для закипання води атмосферний тиск має відповідати тиску пари рідини. Однак падіння атмосферного тиску під час поганої погоди, наприклад шторму, є цілком звичайним явищем.

Спостереження показують, що в день шторму тиск барометра впав до 956,0 мілібара — цей показник став найнижчим, зареєстрованим з моменту вимірювання 952,1 мілібара в лютому 1989 року, а до цього попереднє настільки низьке значення було понад 200 років тому, коли в грудні 1821 року був виміряний тиск у 946 мілібарів.

За словами співавтора дослідження, аспіранта Калеба Міллера, вранці 2 листопада 2023 року він встановив своє обладнання метеорологічного факультету для вимірювання температури кипіння. Вчений зазначає, що як експериментатор він не міг відмовити собі в можливості проведення вимірювань властивостей киплячої води за низького атмосферного тиску.

Вчений провів низку експериментів, використовуючи датчики температури та стандартного електричного чайника. У результаті вони з командою змогли порівняти отримані результати з попередніми точками кипіння, спостережуваними за різних умов, але з використанням того самого апарату.

Команда також об’єднала дані про погоду з різних джерел, щоб визначити ширший регіональний вплив урагану на температуру кипіння. У результаті вчені змогли відстежити, як мінімальний тиск пересувався на північний схід регіону вранці, що збігалося з типовим часом для сніданку.

За словами іншого співавтора дослідження Алека Беннетта, подібні ефекти рідко спостерігаються в густонаселених районах. Однак сам по собі вплив на температуру кипіння давно відомий альпіністам, але тепер вчені змогли вивчити його в розрізі області.

Ольга Степанова

Recent Posts

Цієї помилки припускаються всі: чого точно не можна робити при безсонні

Безсоння та труднощі із засинанням – поширена проблема, і одна з найбільших помилок, яку роблять…

2 години ago

Сушив 7,5 млн просто неба: чоловік залишив гроші на вулиці — і ніхто не вкрав

Мешканець міста Тайнань, Тайвань, спричинив чималий ажіотаж, розклавши на узбіччі суму, еквівалентну понад 7,5 млн гривень. Про…

2 години ago

Вас можуть зненавидіти в готелі: туристам назвали топ речей, які доводять до сказу

Персонал готелів щодня стикається з сотнями клієнтів, кожен із яких має свої звички та уявлення…

2 години ago

Прийдуть космічні платіжки: Нафтогаз попередив про вигадані борги — готуйтесь

Багато українських споживачів газу повідомляють про отримання повідомлень про заборгованість за сумами, які вони не…

2 години ago

Клімат злетів з котушок: вчені кажуть, що “Післязавтра” — вже не фантастика

Нове дослідження науковців із Гетеборзького університету та Інституту Альфреда Вегенера вказує на потенційно небезпечні наслідки…

3 години ago

Тисячі українців у Британії можуть залишитися без роботи та даху над головою

У Великій Британії рішення уряду припинити прийом заяв на продовження віз за програмою Homes for…

3 години ago