МАГАТЕ надавало Ірану підтримку у ядерних дослідженнях, – BILD

Міжнародне агентство з атомної енергії, що входить до системи ООН, надавало підтримку іранським дослідникам у галузі ядерної енергетики. Про це пише BILD з посиланням на конфіденційні файли за ядерною програмою Ірану.

МАГАТЕ минулого тижня оголосило, що Іран розширив свою ядерну програму. Однак саме Міжнародне агентство з атомної енергії роками надавало підтримку іранським дослідникам і відправляло їх на навчання в Росію. Крім того, агентство навіть надавало фінансову підтримку в цій галузі, йдеться у публікації.

Як свідчать документи, які опинилися в розпорядженні BILD, МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який знаходиться у санкційному списку США з 2020 року та вважається одним із натхненників розробки іранської атомної бомби. Згідно з внутрішнім електронним листуванням, МАГАТЕ заплатило Карімі за участь у зустрічі. Оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою.

За словами журналістів, у 2018 році американці вийшли з ядерної угоди з Іраном і посилили режим санкцій проти Тегерана. У результаті угода розсипалася, Іран перестав дотримуватися правил і обмежив зовнішній контроль. Згідно з конфіденційними документами, МАГАТЕ згодом запустило програми фінансування іранської ядерної науки. Наприкінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало мету проекту “IRA2018001” у консультації з іранцями: “Діяльність буде спрямована на підвищення кваліфікації та знань вчених і поліпшення апаратної та програмної інфраструктури, що сприятиме поліпшенню роботи та використання дослідницьких реакторів”.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби потрібен або збагачений на 90% уран, або плутоній. За інформацією BILD, МАГАТЕ також фінансувало численні програми навчання вчених із Тегерана в Росії. Відібрані експерти іноді тижнями перебували там “під крилом” російського “Росатома”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Франція веде Європу до кризи: Reuters пояснило всі загрози

Ризики нової кризи в єврозоні зростають, але, ймовірно, умови для її виникнення ще до кінця не сформувалися.…

3 хв. ago

Долар вище 45 та повільне зростання економіки: урядовий прогноз на наступні 3 роки

Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки прогнозує зростання курсу долара до понад 45 гривень, а…

14 хв. ago

Виявлено побічний ефект аспірину: особливо стосується пенсіонерів

Щоденне вживання аспірину несе доволі серйозні ризики для здоров'я. Аспірин є розріджувачем крові, що може спровокувати…

21 хв. ago

Лист Ейнштейна із попередженням про ядерну загрозу продадуть на аукціоні: вартість приголомшує

Двосторінковий лист Альберта Ейнштейна, який попереджав Франкліна Рузвельта, тодішнього президента США, про те, що нацистська…

27 хв. ago

ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз’яснення юриста

Представники ТЦК отримають особисті дані військовозобов'язаних чоловіків – їх нададуть міграційна та податкова служби. Стало…

33 хв. ago

Потрібно виконувати “негайно”: з 1 липня для українців у Польщі почали діяти нові правила, подробиці

З 1 липня українській біженців у Польщі очікують зміни, адже правила їхнього перебування були змінені. Вимоги…

48 хв. ago