ЄС має намір ізолювати РФ

16 жовтня Європейський Союз проводить свій перший саміт з країнами Перської затоки, спрямований на зміцнення зв’язків з державами регіону з метою отримання міжнародної підтримки в ізоляції Росії. Про це повідомляє Reuters (переклад – liga.net).

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЄС активізував співпрацю з різними регіональними блоками, включаючи країни АСЕАН та CELAC.

ДОПОМОГА

АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії) – регіональна організація, яка об’єднує 10 країн Південно-Східної Азії: Індонезію, Малайзію, Таїланд, Філіппіни, Сінгапур, Бруней, В’єтнам, Лаос, М’янму та Камбоджу. Вона спрямована на політичне та економічне співробітництво.

CELAC (Співтовариство держав Латинської Америки і Карибського басейну) – це регіональний блок з 33 країн Латинської Америки і Карибського басейну, спрямований на координацію співробітництва в різних сферах.

Головна мета саміту з шістьма багатими арабськими державами в Раді співробітництва арабських держав Перської затоки – зробити відносини більш стратегічними, пояснює Reuters.

«Регіон Перської затоки знаходиться на перехресті між Азією, Європою та Африкою. Вона відіграє дуже важливу роль у багатьох сучасних кризах”, – сказав представник ЄС.

Партнерство між ЄС та країнами Перської затоки охоплюватиме торгівлю, інвестиції, відновлювану енергетику, регіональну безпеку, а також цивільні питання, включаючи візові режими. Хоча Брюссель сподівається на більш жорстку позицію цих країн щодо Росії, повного прийняття такої позиції не очікується.

Переговори щодо угоди про вільну торгівлю між ЄС та країнами Перської затоки призупинені з 2008 року, але тривають дискусії щодо інших шляхів торговельного співробітництва, зокрема з ОАЕ, які хочуть укласти окремий торговельний пакт з ЄС. Одним з прохань країн Перської затоки є спрощення візового режиму для своїх громадян.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Уже немодно: зіркова стилістка назвала джинси, які стали антитрендами у 2024 році

Комфорт і стильний баланс — основа сучасної моди, і в 2024 році деякі тренди джинсів…

2 хв. ago

Рейтинг летить в прірву: скільки українців зараз довіряють Зеленському

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів опитування щодо того, яким політикам,…

16 хв. ago

Вижити не можливо: майже половина українців отримує пенсію менше ніж 100 доларів

В Україні станом на 1 жовтня нараховується 10,34 мільйона пенсіонерів. 43% літніх людей в Україні…

23 хв. ago

Новий рекорд: названо найшвидший “‎бюджетний”‎ серійний автомобіль

Chevrolet Corvette ZR1 встановив рекорд швидкості для сучасних серійних авто дешевше 1 млн доларів, ставши…

34 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50+: два винятки, коли призов неминучий

В Україні оновлено умови мобілізації для чоловіків віком від 50 років. Ця категорія громадян зазвичай…

38 хв. ago

Важкохвора Кейт Міддлтон зробила емоційну заяву (фото)

Кейт Міддлтон поділилася емоційною заявою. Своє звернення принцеса Уельська залишила в Instagram. Напередодні дружина принца Вільяма написала…

47 хв. ago