Наповнювали 5 років: в Африці “добувають” світло завдяки штучному озеру-рекордсмену (фото)

На заповнення найбільшого у світі штучного озера знадобилось п’ять років. Воно охоплює дві країни. Про це повідомили 15 жовтня у виданні Express.

Озеро Каріба розташоване між Замбією та Зімбабве на півдні Африки, воно охоплює площу у 3460 квадратних кілометрів. Водойма утворилась після перегородження річки Замбезі в ущелині, де вона звужувалась між пагорбами на понад 400 кілометрів нижче водоспаду Вікторія. Відстань вгору за течією до гирла ріки в Індійському океані — понад 1300 кілометрів.

Водосховище озера Каріба сягає 70 кубічних кілометрів. Воно простягається на понад 223 кілометри в довжину, та до 40 кілометрів — у ширину. Середня глибина становить 28 метрів, максимальна — приблизно 97 метрів.

Фото озера Каріба в Африці Фото: Getty Images

Озеро Каріба почали заповнювати у 1958 році й закінчили у 1963. Процес загалом зайняв п’ять років. Воно вважається найбільшим у світі штучним озером за об’ємом. Вважається, що така маса води спричинила індуковану сейсмічність, було зафіксовано понад 20 землетрусів у п’ять або вище балів за шкалою Ріхтера.

На дамбі озера звели місто Каріба для будівельників. Деякі поселення у Зімбабве довелося розширити, щоб розмістити вимушених переселенців через перегородження річки. Греблю через Замбезі будували з листопаду 1956 року до 1959. Її висота сягає 127 метрів, а довжина — майже 579 метрів.

Фото дамби, яка розділяє річку Замбезі та штучне озеро Каріба Фото: Getty Images

Ця дамба постачає приблизно 6,7 мільярда кіловат-годин електроенергії на рік. Для її зведення переселили понад 30 тисяч місцевих мешканців та евакуювали тисячі диких тварин в межах “операції Ной”.

Спочатку проєкт був непопулярним, однак все змінилось, коли він дав результат. Після будівництва дамби місцеві мешканці отримали недорогу електроенергію, яка забезпечила роботу мідної промисловості у Замбії.

Фото дамби, яка розділяє річку Замбезі та штучне озеро Каріба Фото: Getty Images

Вода, якою наповнювалось озеро, містила багато поживних речовин завдяки розкладеній та затопленій рослинності. Це утворило на дні товстий шар родючого ґрунту, і в результаті екологія водойми — яскрава. Там водяться різни види риб, зокрема сардиноподібні капенти, нільські крокодили та бегемоти. Вздовж берегів можна побачити бакланів та інших водоплавних птахів, а також слонів, левів, гепардів, леопардів та буйволів.

Фото озера Каріба в Африці Фото: Getty Images

І Замбія, і Зімбабве взялися за розвиток туризму. Однак після сильних посух запаси води в озері, доступної для виробництва електрики, впали на 7,7%. Внаслідок цього Замбія зіткнулася з 21-годинним відключенням світла через другу за увесь час роботи зупинку гідроелектростанції.

Романчук Микола

Recent Posts

Ілона Маска звинуватили в плагіаті через дизайн нових Tesla (фото)

Нові безпілотні електромобілі Tesla Cybercab та Robovan стали причиною скандалу. Ілона Маска звинуватили в плагіаті, адже дизайн…

9 хв. ago

Уже немодно: зіркова стилістка назвала джинси, які стали антитрендами у 2024 році

Комфорт і стильний баланс — основа сучасної моди, і в 2024 році деякі тренди джинсів…

14 хв. ago

Рейтинг летить в прірву: скільки українців зараз довіряють Зеленському

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів опитування щодо того, яким політикам,…

27 хв. ago

Вижити не можливо: майже половина українців отримує пенсію менше ніж 100 доларів

В Україні станом на 1 жовтня нараховується 10,34 мільйона пенсіонерів. 43% літніх людей в Україні…

35 хв. ago

Новий рекорд: названо найшвидший “‎бюджетний”‎ серійний автомобіль

Chevrolet Corvette ZR1 встановив рекорд швидкості для сучасних серійних авто дешевше 1 млн доларів, ставши…

46 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50+: два винятки, коли призов неминучий

В Україні оновлено умови мобілізації для чоловіків віком від 50 років. Ця категорія громадян зазвичай…

50 хв. ago