У Гренландії зафіксували мегацунамі заввишки 200 метрів: сейсмологи шоковані наслідками

На східному узбережжі Гренландії стався величезний зсув скельних уламків, який спричинив мегацунамі заввишки 200 метрів. Але вчених шокувала не висота хвилі – набагато дивовижнішими і страшнішими виявилися наслідки цунамі, які сейсмологи спостерігали ще сім днів після зсуву ґрунту.

Про це пише IFLScience.

Подія сталася у вересні 2023 року і залишилася практично непоміченою, оскільки стихії не було що руйнувати і нікого вбивати в цьому практично безлюдному місці з суворим кліматом. І лише через рік вчені розповіли про дивовижні наслідки, які їх налякали, – появу другого типу хвилі, яка змусила води фйорда “стати дибки” і тиждень битися об скелясті береги.

Найчастіше цунамі викликаються виверженнями вулканів чи підводними землетрусами. Але є ще одна причина – сходження у воду лавини чи зсуву ґрунту. І такий вид цунамі доволі поширений, хоча найчастіше менш руйнівний, оскільки відбувається у північних малонаселених районах.

Одне з таких цунамі 1958 року викликало на Алясці хвилю заввишки 524 метри – найвищу за всю історію спостережень. Але водночас жертвами стихії стали лише п’ятеро осіб і 4 квадратні кілометри лісу.

У вересні 2023 року сейсмологи з німецького дослідницького центру з геонаук GFZ виявили подвійний сигнал у районі східного узбережжя Гренландії. Перша його “нота” відповідала виникненню мегацунамі висотою понад 200 метрів, яке пронеслося 20-кілометровим фйордом і швидко затихло, опинившись у відкритому океані.

А ось друга “нота” виявилася набагато цікавішою. Це був так званий сигнал з дуже довгим періодом (VLP), який створювала сейша – “стояча хвиля”, що змушує всю товщу води резонувати і буквально “ставати дибки”.

“Той факт, що сигнал стоячої хвилі, викликаної зсувом у віддаленому районі Гренландії, можна було спостерігати в усьому світі протягом більш ніж семи днів, є захопливим. Саме цей сигнал і привернув увагу сейсмологів. Аналіз сейсмічного сигналу може призвести до покращення моніторингу подібних подій у майбутньому. Якби ми не вивчали цю подію сейсмічно, ми б не дізналися про сейшу, що утворилася в системі фйордів”, – розповіла Анджела Каррільйо-Понсе з GFZ.

У пошуку джерела цунамі вчені проаналізували супутникові знімки Гренландії та виявили біля фйорда Діксон ділянку скель, яка “була тут учора і зникла сьогодні”. Тобто величезний шматок скелі відірвався і викликав зсув, який пройшов майже 2 кілометри, захоплюючи на своєму шляху ще лід і каміння, доки не досяг берега фйорду і не впав у воду з висоти 300-400 метрів.

Ніхто не бачив, що сталося з водами фйорду. Відновити події дозволили лише результати сейсмічних спостережень. Сейша, що утворилася після сходу основної хвилі цунамі, підняла води фйорда більш ніж на 2,5 метра і билася між його бічними берегами з періодичністю менше двох хвилин. При цьому варто зазначити, що ширина фйорду становить 2 км.

“Вражає те, що ми змогли використати якісні дані зі станцій, розташованих так далеко, як Німеччина, Аляска та Північна Америка, і що ці записи були достатньо сильними, принаймні протягом одного тижня”, – сказала Каррільйо Понсе.

Причина зсуву достеменно невідома. Проте вчені вважають, що скелі Гренландії нестабільні і утримують їх лише льодовики. Тому ймовірна причина зсувів – танення льодовиків, спричинене змінами клімату. На користь цієї гіпотези вказує і те, що більшість таких подій відбуваються наприкінці літа.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

6 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

18 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

34 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

34 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

46 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

58 хв. ago