“Краще залягти на дно”: відомий астроном закликав не зв’язуватися з НЛО

Провідний астроном Адам Френк застеріг щодо обміну повідомленнями з інопланетянами та заявив, що він обережно ставиться до надсилання сигналів у космос через невідому природу потенційного інопланетного життя там, пише Mirror.

Зокрема фізик допускає можливість існування принаймні мікробного життя за межами Землі. Зокрема Френк радить “залягти на дно”, порівнюючи спроби спілкування з інопланетним розумом з “висовуванням голови з трави і словами, що ми смачні”.

Чоловік вважає, що у Всесвіті є принаймні мікробне життя, адже сонячні системи “безумовно можуть бути населені”. 

“Тому я говорю про METI – систему обміну повідомленнями позаземного розуму, і загалом я не є її великим шанувальником. Тому що насправді ми не знаємо, що там, і, можливо, найкращим рішенням буде залягти на дно. Не висовувати голову над травою і не казати: “Гей, ми тут, ми смачні””, – сказав він в ефірі наукового подкасту 5 Live Science.

Говорячи про спроби людства достукатися до космосу за допомогою “викидів”, Френк назвав ці зусилля як “тихий гул” порівняно з криком METI в порожнечу.

“Коли ви робите METI, ви дійсно кричите в порожнечу. І якщо хтось не знає, де саме шукати, він нас не почує. У галактиці є всі види радіопередач”, – підкреслив астроном. 

Водночас Френк не втрачає надії щодо позаземного життя, особливо на рівні мікробів. 

“Я думаю, що буде досить важко уявити, що мікробне життя не еволюціонувало деінде у Всесвіті, ймовірно, досить часто. Тварини, а потім і інтелект – це, мабуть, важкий шлях для еволюції, якщо поглянути на історію Землі. Але я впевнений, що життя в цілому буде досить поширеним у Всесвіті”, – наголосив фізик.

За його словами, людське розуміння життя, яке існує в космосі, зросло останнім часом, з відкриттям першої планети, що обертається навколо іншої зірки в 1995 році. 

“До цього дехто вважав, що планети зустрічаються дуже і дуже рідко. Тепер ми розуміємо, що кожна зірка, яку ви бачите в нічному небі, містить сім’ю світів. Якщо ви порахуєте п’ять таких зірок, то одна з них має планету в потрібному місці для зародження життя, а це означає, що на ній може утворитися рідка вода”, – вважає астроном.

Також вчений підкреслив, що шанси на існування життя в космосі “значно зросли” і “сонячні системи, безумовно, можуть бути заселені. 

“Зараз ми знаємо набагато більше місць, де може сформуватися життя. Звичайно, поки ви не шукаєте і не знаходите його, статистика залишається лише припущенням. Але з точки зору того, що принаймні є місця, де можна шукати, відбувся вибух можливостей”, – сказав фізик.

Ольга Степанова

Recent Posts

Улюблена стрижка парижанок: модні експерти розповіли, яка зачіска додасть осінньої романтичності образу

З початком осіннього сезону багатьом жінкам хочеться змін – додати романтичності у свою зовнішність. Але не…

7 хв. ago

Росію сколихнули одразу три землетруси: в будинках обвалилася штукатурка

У ніч проти 20 вересня в Кемеровській області Росії сталися одразу три землетруси. Жителі відчули поштовхи, у…

16 хв. ago

У Тернополі чоловіки співали на вулиці російський шансон – “концерт” закінчився у ТЦК

У центрі Тернополя кілька п'яних чоловіків співали російський шансон. "Концерт" відбувався на Театральній площі недалеко…

25 хв. ago

“Вічна” ядерна батарея виявилася у 8000 разів ефективнішою за аналоги: як вона влаштована

Батарея, розроблена вченими з китайського університету Сучжоу, використовує енергію радіоактивного розпаду — процесу, який відбувається…

33 хв. ago

Столтенберг назвав єдину умову, за якої війна може закінчитися

Чим сильнішою та тривалішою буде підтримка України, тим швидше може завершитися війна, розв'язана Росією. За…

38 хв. ago

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

53 хв. ago