Стало відомо, у якій країні зараз найбільше українських біженців

У Німеччині зараз найбільше біженців з України. Саме туди переїхала велика кількість українців з Польщі

Про це розповів Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ.

“Стосовно переміщення всередині ЄС, то зараз є чітка тенденція – переїзд наших громадян з Польщі до Німеччини. Раніше на першому місці по кількості українських біженців була Польща. Там мешкало понад мільйон українців. Зараз там менше мільйона наших біженців”, – розповів Олександр Гладун.

Зараз Німеччина вийшла на перше місце за кількістю українських біженців – у цій країні нині приблизно 1,2 мільйона українців. Водночас переміщення наших громадян до країн ЄС продовжується. У Німеччині та Польщі перебуває третина від усіх українських біженців. 

“Це у абсолютних числах, а якщо брати у відносних, наприклад, по відношенню до чисельності населення кожної країни, то найбільше навантаження несе Чехія. Чисельність наших біженців там становить 3,3% від чисельності населення Чехії. Це найбільший показник. Десь на рівні 2-2,5% становить чисельність українських біженців по відношенню до чисельності населення у інших прикордонних країнах та країнах Балтії. Наприклад, Словаччині, Польщі, Естонії, Латвії, Литві”, – пояснив Гладун.

Також багато українців, якщо брати відсоток до чисельності населення, у Люксембурзі та на Кіпрі. В інших країнах цей відсоток значно менший. Тобто є країни де наші мігранти більш-менш концентруються, але зараз це в основному Німеччина. Там українців до чисельності місцевого населення всього 1,4%.

Олександр Гладун також розповів, що демографічна ситуація може значно погіршитися в Україні після закінчення війни. Серед можливих загроз – скорочення вікової групи дітей до 14 років, різниця у співвідношенні жінок та чоловіків. Адже, чим довше тривають військові дії, тим більше зменшується вірогідність повернення додому наших співвітчизників, які виїхали до Європи рятуючись від війни. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 12 травня

Неділя, 12 травня, буде в Україні теплою та практично без опадів. Втім, вночі будуть заморозки у деяких…

3 хв. ago

Зниклі авто, прострочені продукти і булінг: Академія сухопутних військ влипла у скандал

Тимчасова слідча комісія виявила численні порушення в Академії сухопутних військ. Про це у своєму Facebook повідомив сержант…

15 хв. ago

Штрафи та в’язниця: що тепер чекає чи не кожного чоловіка в Україні

Військовозобов'язані українці, які мають намір уникнути мобілізації, повинні знати, що на них чекає за ухилення…

23 хв. ago

В одній із країн ЄС чоловікам-біженцям з України відмовляють у притулку: що відомо

В головному пункті прийому біженців у Нідерландах, Jaarbeurs Hall 5 в Амстердамі, чоловікам та парам…

34 хв. ago

У Міноборони РФ заявили про захоплення 5 сіл у Харківській області: у ЗСУ заперечують

Окупанти могли почати наступ у Харківській області, про який уже багато місяців ходили чутки в мережі.…

43 хв. ago

Добре ховаються. Учені виявили те, що видає в жінках психопата (фото)

Вчені визнають, що часом складно розпізнати в людині психопата, а в жінках особливо. Однак тепер…

52 хв. ago