Антитеза знаменитості: колишня помічниця Єлизавети II розповіла про її непублічну сторону

56-річна Саманта Коен, яка працювала помічницею королеви Єлизавети II протягом 18 років, розповіла, що Її Величність, хоч і була найвідомішою особою у світі, у звичайному житті поводилася як будь-яка звичайна людина. Про це вона розповіла в бесіді з Sunday Times.

Саманта приєдналася до прес-служби Букінгемського палацу близько 25 років тому, перш ніж її підвищили до секретаря зі зв’язків з громадськістю королеви, а потім — до її особистого секретаря.

Вперше Коен побачила королеву під час візиту монарха до Австралії 1977 року в рік її Срібного ювілею. У той час вона була ще школяркою і навчалася в Брісбені. Вона була “у нестямі від захвату” з приводу цієї події.

За роки роботи з королевою Саманта стала однією з її найближчих помічниць і довірених осіб. Коен супроводжувала Єлизавету II у трьох турах Австралією: у 2002, 2006 і 2011 роках.

Вона описує їхні стосунки як “дуже шанобливі”, додаючи, що у королеви не було фаворитів і працювати з нею було “настільки легко, наскільки це можливо”.

Саманта та її сім’я, чоловік Річард Галле та їхні діти (яким зараз 13, 16 і 19 років) часто переїжджали туди, де була королева. Наприклад, вони проводили літо в Балморалі та Різдво в Норфолку в Сандрінгемі, де їм надавали котедж на час їхнього перебування та подарунки з листівками від Її Величності.

Саманта Коен на весіллі принца Гаррі та Меган Маркл, 2018 рік Фото: Getty

Влітку в Шотландії, коли сім’ї Коенів надавали будинок для проживання, діти інколи стикалися з королевою, яка “любила, коли сім’ї приємно проводили час і слухали, чим усі займаються”.

Колишня помічниця монарха каже, що та була “сором’язливою” і хотіла бути “сімейною жінкою”. Їй подобалося усамітнення, яким вона насолоджувалася в Балморалі, а також вона любила приймати гостей. Водночас Єлизавета вирізнялася сміливістю і любила швидку їзду, через що деякі її пасажири реально боялися.

Ще однією чудовою рисою характеру покійної королеви, за словами Коен, було те, що у неї “не було его”, і що, попри те, що вона була однією з найвідоміших людей у світі, вона була “антитезою знаменитості”. Королева ставилася до своєї ролі дуже серйозно і “виконувала її досконало”, пам’ятаючи водночас, що вона була окремою від неї як особистості.

У травні 2018 року, незабаром після того, як принц Гаррі одружився з Меган Маркл, королева попросила Коен попрацювати на пару, поділившись своїм великим досвідом. Вона покинула королівську сім’ю в жовтні 2019 року, після 18 років роботи в установі. Саманта не коментувала публічно звинувачення у знущаннях, що оточують герцогиню Сассекську.

Королева попросила Саманту попрацювати з принцом Гаррі та Меган Маркл Фото: Getty Images

Попри звільнення з Фірми, Коен користувалася такою довірою, що її запросили долучитися до “Сандрінгемського саміту” в січні 2020 року — нині сумнозвісної зустрічі, де королівська сім’я і Гаррі обговорили його відхід із сім’ї як старшого члена, що працює, і переїзд за кордон.

За свою роботу Саманта 2016 року удостоєна звання Командора Королівського Вікторіанського ордена. У 2022-му вона перейшла на роботу до Бориса Джонсона, а потім стала керівником апарату глобального генерального директора гірничодобувної компанії Rio Tinto. Коен звільнилася минулого місяця, щоб проводити більше часу зі своєю сім’єю.

Романчук Микола

Recent Posts

Важкий день для Землі: до планети наблизилися відразу три астероїди

14 жовтня повз Землю пролетіли відразу три астероїди, про що повідомили вчені з NASA. Один…

5 хв. ago

Учням заплатять за успіхи у школі: можна отримувати до 3000 гривень

У Коломиї вирішили відзначити найкращих учнів місцевих ліцеїв, нагороджуючи їх стипендіями. З вересня по травень…

10 хв. ago

Без іспитів і черг: водіям дозволили керувати вантажівками без нових прав

У зв'язку з воєнним станом, запровадженим в Україні у лютому 2022 року, українське суспільство зіткнулося…

13 хв. ago

Стосується ухилянтів: штрафи від ТЦК заберуть з рахунків примусово — пояснення Мін’юсту

Міністерство юстиції України пояснило механізм стягнення штрафів, накладених Територіальними центрами комплектування (ТЦК) за ухилення від…

20 хв. ago

Українська енергосистема взимку: назвали критичну межу температури

Українська енергетична система готова до зими лише за умови відносно теплої погоди. Про це повідомив…

29 хв. ago

Вибори в США: Трамп перемагає Гарріс на достроковому голосуванні у деяких штатах

За даними нових опитувань, кандидат у президенти США Дональд Трамп має невелику перевагу над Камалою Гарріс за кількістю виборців,…

44 хв. ago