Відмивав гроші: Швейцарія заморозила 1,5 млрд доларів російського олігарха Керімова

Генеральна прокуратура Швейцарії розслідує справу чотирьох осіб, пов’язаних із російським олігархом Сулейманом Керімовим, у справі про порушення закону про ембарго та підозрі у відмиванні грошей. Через це SECO тимчасово заморозив активи Керімова на суму 1,3 мільярда швейцарських франків, а станом на 13 серпня у Швейцарії загалом заморожено російські активи на 7,1 мільярда франків.

Про це пише Blick. Розслідування розпочалося в листопаді 2023 року після звернення SECO до уповноваженого з прав людини.

У ході розслідування оперативна група провела вісім обшуків у будинках у кантонах Люцерн, Цуг і Нідвальден за участю Федерального відомства поліції та кантональних поліцейських сил. Підозри стосуються порушень закону про ембарго та можливого відмивання грошей. На цей момент арешти не проводилися, і підозрювані залишаються на свободі завдяки принципу презумпції невинуватості.

Згідно з даними SECO, станом на 13 серпня у Швейцарії було заморожено російські активи на загальну суму 7,1 мільярда швейцарських франків (8,2 мільярда доларів США). Ці активи містять нерухомість, розкішні автомобілі та витвори мистецтва, які належать підсанкційним особам і компаніям.

Сулейман Керімов – російський підприємець та політик, який раніше був депутатом Державної думи РФ та членом Ради Федерації Федеральних зборів РФ. Він володіє компанією “Полюс”, яка займається видобутком золота.

У 2017 році Керімова затримали у Франції через підозру в несплаті податків, проте в 2018 році з нього зняли обвинувачення. Він перебуває під санкціями США, Великої Британії та Європейського Союзу. У червні 2022 року суд Нью-Йорка відмовив уряду США у продажу розкішної яхти Amadea, яка, за даними американського уряду, належить Керімову. Яхту конфіскували на Фіджі за американським ордером, і кошти від її продажу планувалося передати Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дихати небезпечно: що горить навколо Києва і коли покращиться якість повітря, — екологи

Вранці 20 вересня в Києві погіршився стан повітря. На кілька годин столиця очолила рейтинг найбруднішого повітря в…

2 хв. ago

Запам’ятайте це: найкращий час сніданку, обіду і вечері для схуднення

Коли йдеться про зниження ваги, найчастіше люди говорять про те, що їсти або не їсти,…

11 хв. ago

Екскомандир військової частини і “бізнесвумен” разом розікрали 140 млн гривень: деталі афери

Правоохоронці викрили ще одну шахрайську схему в армії. Підозри отримали колишній командир військової частини східного…

19 хв. ago

Родичі загиблих військових в Україні можуть отримати фіндопомогу: скільки заплатять

Відповідно до чинного законодавства, сім'я військовослужбовця, який загинув під час повномасштабної війни в Україні, має…

31 хв. ago

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

40 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

48 хв. ago