Відмивав гроші: Швейцарія заморозила 1,5 млрд доларів російського олігарха Керімова

Генеральна прокуратура Швейцарії розслідує справу чотирьох осіб, пов’язаних із російським олігархом Сулейманом Керімовим, у справі про порушення закону про ембарго та підозрі у відмиванні грошей. Через це SECO тимчасово заморозив активи Керімова на суму 1,3 мільярда швейцарських франків, а станом на 13 серпня у Швейцарії загалом заморожено російські активи на 7,1 мільярда франків.

Про це пише Blick. Розслідування розпочалося в листопаді 2023 року після звернення SECO до уповноваженого з прав людини.

У ході розслідування оперативна група провела вісім обшуків у будинках у кантонах Люцерн, Цуг і Нідвальден за участю Федерального відомства поліції та кантональних поліцейських сил. Підозри стосуються порушень закону про ембарго та можливого відмивання грошей. На цей момент арешти не проводилися, і підозрювані залишаються на свободі завдяки принципу презумпції невинуватості.

Згідно з даними SECO, станом на 13 серпня у Швейцарії було заморожено російські активи на загальну суму 7,1 мільярда швейцарських франків (8,2 мільярда доларів США). Ці активи містять нерухомість, розкішні автомобілі та витвори мистецтва, які належать підсанкційним особам і компаніям.

Сулейман Керімов – російський підприємець та політик, який раніше був депутатом Державної думи РФ та членом Ради Федерації Федеральних зборів РФ. Він володіє компанією “Полюс”, яка займається видобутком золота.

У 2017 році Керімова затримали у Франції через підозру в несплаті податків, проте в 2018 році з нього зняли обвинувачення. Він перебуває під санкціями США, Великої Британії та Європейського Союзу. У червні 2022 року суд Нью-Йорка відмовив уряду США у продажу розкішної яхти Amadea, яка, за даними американського уряду, належить Керімову. Яхту конфіскували на Фіджі за американським ордером, і кошти від її продажу планувалося передати Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

1 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

14 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

24 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

37 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

52 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

52 хв. ago