Відмивав гроші: Швейцарія заморозила 1,5 млрд доларів російського олігарха Керімова

Генеральна прокуратура Швейцарії розслідує справу чотирьох осіб, пов’язаних із російським олігархом Сулейманом Керімовим, у справі про порушення закону про ембарго та підозрі у відмиванні грошей. Через це SECO тимчасово заморозив активи Керімова на суму 1,3 мільярда швейцарських франків, а станом на 13 серпня у Швейцарії загалом заморожено російські активи на 7,1 мільярда франків.

Про це пише Blick. Розслідування розпочалося в листопаді 2023 року після звернення SECO до уповноваженого з прав людини.

У ході розслідування оперативна група провела вісім обшуків у будинках у кантонах Люцерн, Цуг і Нідвальден за участю Федерального відомства поліції та кантональних поліцейських сил. Підозри стосуються порушень закону про ембарго та можливого відмивання грошей. На цей момент арешти не проводилися, і підозрювані залишаються на свободі завдяки принципу презумпції невинуватості.

Згідно з даними SECO, станом на 13 серпня у Швейцарії було заморожено російські активи на загальну суму 7,1 мільярда швейцарських франків (8,2 мільярда доларів США). Ці активи містять нерухомість, розкішні автомобілі та витвори мистецтва, які належать підсанкційним особам і компаніям.

Сулейман Керімов – російський підприємець та політик, який раніше був депутатом Державної думи РФ та членом Ради Федерації Федеральних зборів РФ. Він володіє компанією “Полюс”, яка займається видобутком золота.

У 2017 році Керімова затримали у Франції через підозру в несплаті податків, проте в 2018 році з нього зняли обвинувачення. Він перебуває під санкціями США, Великої Британії та Європейського Союзу. У червні 2022 року суд Нью-Йорка відмовив уряду США у продажу розкішної яхти Amadea, яка, за даними американського уряду, належить Керімову. Яхту конфіскували на Фіджі за американським ордером, і кошти від її продажу планувалося передати Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago