Мільярди в бюджет: біженці з України стали причиною зростання ВВП європейських країн

Інтеграція українських біженців у європейське суспільство та економіку демонструє, що міграція може стати чинником економічного зростання та розвитку. За оцінками МВФ, ці витрати на підтримку українців склали близько 30-37 млрд євро, що є відносно невеликою сумою порівняно із загальним обсягом ВВП країн Євросоюзу. Ба більше, працевлаштування біженців сприяє відновленню європейських економік після пандемії COVID-19 і допомагає компенсувати негативні наслідки інфляції.

Про це пише латвійське видання lsm.lv. Згідно з даними Національного банку України, українські мігранти щомісяця витрачають у ЄС близько 2 мільярдів доларів США. Ці кошти активно циркулюють в економіці європейських країн, стимулюючи споживчий попит, ринок нерухомості, банківський сектор і бюджети країн перебування за рахунок податкових надходжень від легально працевлаштованих українців.

Найбільший вплив відчувається в країнах, до яких переїхала найбільша кількість українців. Польща та Німеччина лідирують за обсягом безготівкових платежів українських біженців. У Чехії, де працевлаштовано майже 90% працездатних українців, надходження до бюджету від їхньої діяльності вже перевищують витрати майже вдвічі.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінює додатковий внесок українських біженців у щорічне зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії на рівні 1,2%, а для Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії – близько 0,8%. Навіть у Великій Британії цей показник сягає 0,2%.

У перші місяці війни існували побоювання, що приплив біженців з України стане тягарем для економік країн ЄС. Однак, завдяки адаптивності європейських ринків праці та підприємницькій активності самих біженців, ситуація кардинально змінилася. Українці стали активними учасниками економічного життя ЄС, сприяючи його відновленню.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

1 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

11 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

21 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

36 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

50 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

1 годину ago