Мільярди в бюджет: біженці з України стали причиною зростання ВВП європейських країн

Інтеграція українських біженців у європейське суспільство та економіку демонструє, що міграція може стати чинником економічного зростання та розвитку. За оцінками МВФ, ці витрати на підтримку українців склали близько 30-37 млрд євро, що є відносно невеликою сумою порівняно із загальним обсягом ВВП країн Євросоюзу. Ба більше, працевлаштування біженців сприяє відновленню європейських економік після пандемії COVID-19 і допомагає компенсувати негативні наслідки інфляції.

Про це пише латвійське видання lsm.lv. Згідно з даними Національного банку України, українські мігранти щомісяця витрачають у ЄС близько 2 мільярдів доларів США. Ці кошти активно циркулюють в економіці європейських країн, стимулюючи споживчий попит, ринок нерухомості, банківський сектор і бюджети країн перебування за рахунок податкових надходжень від легально працевлаштованих українців.

Найбільший вплив відчувається в країнах, до яких переїхала найбільша кількість українців. Польща та Німеччина лідирують за обсягом безготівкових платежів українських біженців. У Чехії, де працевлаштовано майже 90% працездатних українців, надходження до бюджету від їхньої діяльності вже перевищують витрати майже вдвічі.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінює додатковий внесок українських біженців у щорічне зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії на рівні 1,2%, а для Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії – близько 0,8%. Навіть у Великій Британії цей показник сягає 0,2%.

У перші місяці війни існували побоювання, що приплив біженців з України стане тягарем для економік країн ЄС. Однак, завдяки адаптивності європейських ринків праці та підприємницькій активності самих біженців, ситуація кардинально змінилася. Українці стали активними учасниками економічного життя ЄС, сприяючи його відновленню.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago