В РФ поліція зможе блокувати банківські рахунки росіян без рішення суду

Глава МВС Росії Володимир Колокольцев попросив Раду Федерації РФ наділити поліцію правом блокувати рахунки під час попереднього слідства без рішення суду, пише «Агентство».

“Ми вважаємо, що необхідно наділити органи попереднього розслідування повноваженнями призупиняти грошові операції та отримувати інформацію банків та операторів стільникового зв’язку без судового рішення у випадках, наголошую, що не вимагають відкладення”, – сказав міністр.

Голова Радфеда Валентина Матвієнко підтримала Колокольцева та попросила дати доручення профільним комітетам, а також залучити і Мін’юст та Мінцифри для зміни законодавчої бази.

У середині квітня МВС підготувало поправки до Кримінально-процесуального кодексу, які зобов’яжуть банки без суду розкривати поліції запитувану інформацію про перекази у триденний термін, а якщо запит надійшов в електронній формі — то за 24 години.

Одночасно слідчі та дізнавачі, за задумом МВС, мають отримати повноваження блокувати будь-які операції з переказу грошей на 10 днів. Відповідно до проекту закону, зробити це правоохоронці зможуть «за наявності підстав вважати, що банківські рахунки (вклад, депозит), електронні кошти, авансові платежі за послуги зв’язку використовувалися у злочинній діяльності».

Слідчому для блокування рахунків фізособи буде потрібна «згода керівника слідчого органу», а дізнавачу — «згода прокурора», випливає з проекту.

Крім того, МВС пропонує дозволити слідчим та дізнавачам у рамках кримінальної справи без рішення суду отримувати дані про телефонні дзвінки громадян. «При цьому період надання зазначеної інформації не може перевищувати 10 діб, що передують даті винесення ухвали», — наголошується в проекті закону.

У разі ухвалення поправок, рішення про блокування поширюватиметься на будь-який рахунок, який слідчий вважатиме пов’язаним із справою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б'ют є старовинна пам'ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться…

7 хв. ago

Тарифний ультиматум: водоканали вимагають підвищення цін, інакше – колапс

Українцям слід готуватися до підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення, попереджають представники водоканалів. Зокрема, "Тернопільводоканал"…

35 хв. ago

Збулось чергове пророцтво: «Сімпсони» передбачили ураган у Флориді

Фанати серіалу «Сімпсони» стверджують, що один із епізодів 1996 року передбачив урагани у Флориді, які…

40 хв. ago

Хто з обласних прокурорів отримує шалені виплати за інвалідність: перелік

Журналісти проєкту «Є питання» з'ясували, що деякі керівники обласних прокуратур та посадовці Пенсійного фонду України…

1 годину ago

ТЦК заявили, що перевірки на концертах і в ресторанах відтепер нова реальність українців

Українці повинні підготуватися до частих заходів оповіщення у публічних місцях, які тепер активно проводяться територіальними…

1 годину ago

Визнаний мертвим чоловік прокинувся перед вилучення внутрішніх органів лікарями

В лікарні Baptist Health у Річмонді, штат Кентуккі (США), пацієнт, якого лікарі визнали мертвим, опинився…

2 години ago