Зміни для українських біженців у Польщі: що варто знати

У Польщі на українців чекають зміни. Зокрема, в уряді підготували законопроєкт щодо правил перебування біженців, які мають запровадити від 1 липня.

Що зміниться для українців у Польщі, передає uapl.info.

Відновлення ідентифікаційного номера

Серед основних змін – новий порядок отримання, використання та відновлення ідентифікаційного номера PESEL UKR для біженців у Польщі.

Згідно з законопроєктом, українці, які прибуватимуть до Польщі для отримання тимчасового захисту, повинні будуть отримати PESEL UKR “одразу після прибуття”.

Крім того, обмежать перелік документів, із яким можна буде отримати статус захисту. Від 1 липня 2024 року PESEL UKR видаватимуть лише на підставі дійсного закордонного паспорта громадянина України.

Відбитки пальців

В уряді Польщі пропонують під час оформлення PESEL UKR збирати відбитки пальців у всіх українців віком від 6 років. Процедура пов’язана з можливістю отримати посвідку на тимчасове проживання (карти побиту).

“Під час оформлення карти побиту відбитки пальців українських громадян будуть автоматично перенесені з реєстру громадян України. А це ймовірно, спростить процес видавання нових документів”, – йдеться у повідомленні.

Дані українців у польському реєстрі PESEL планується доповнювати зразком підпису. Це стосуватиметься українських підлітків у Польщі, яким на дату отримання PESEL UKR не виповнилось 12 років і зразок підпису не вимагався, а при поданні заяви на отримання карти побиту вони вже досягли цього віку.

Оновлення даних в реєстрі PESEL

Через те, що багато біженців отримали PESEL UKR не на підставі закордонного паспорта, українцям треба буде актуалізувати свої дані в місцевих адміністраціях. 

Вимога дозволить українцям отримати можливість отримання біженцями посвідки на тимчасове перебування. При поданні документів на отримання карти побиту в Польщі враховуються виключно дані із дійсних закордонних паспортів.

Доведеться оновити дані в польському реєстрі PESEL від 1 липня 2024 року й українським громадянам, які отримали статус на підставі українського паспортного документа, який на момент присвоєння номера PESEL був недійсним або термін дії якого закінчився.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв

Верховна Рада України розгляне законопроект №11302, який може змінити правила укладання договорів найму та позички…

3 хв. ago

Огляд найдешевших країн для туристів: куди податися з малим бюджетом

В умовах зростаючих витрат на подорожі, багато хто вважає вартість авіаперельотів головною перепоною на шляху…

15 хв. ago

Ізраїль завдав серію авіаударів по південних районах Бейрута (відео)

У суботу, 6 жовтня, ізраїльські військові завдали п'ять авіаударів по південних околицях Бейрута. Офіційні ліванські…

24 хв. ago

Платити за труби доведеться навіть без опалення: чому так

Багато українців стикаються з неочікуваними витратами в своїх комунальних рахунках, і одним із найбільш дивних…

33 хв. ago

У Києві помітили багатоповерхівку, яка пливе Дніпром: хто дав дозвіл на “мандрівку”

Вдень 5 жовтня у Києві помітили незвичайну картину. По  Дніпру у межах столиці пливла багатоповерхівка. Ті, хто…

42 хв. ago

Чоловіки можуть видихнути: штраф за ВЛК скасують – кого торкнеться

Як правило, проходження військово-лікарської комісії є актуальним для військовозобов'язаних громадян, але не завжди це обов'язково…

53 хв. ago