Індія відмовилася від закупівель російської преміальної нафти

Індія, що стала найбільшим покупцем морських партій нафти в Росії, вже протягом двох місяців не купує нафту російського преміального сорту ВСТО

Це випливає з даних Kpler, які наводить «Комерсант» .

Минулого року постачання ЗСТО до Індії становили в середньому близько 95 тис. барелів на добу, а 2022-го — 60 тис. барелів на добу. Але в січні та лютому цього року імпорт припинився.

ВСТО – сорт нафти з низьким вмістом сірки (менше 0,6%), що поставляється Росією до Азії з родовищ Східного Сибіру. Ціноутворення сорту традиційно прив’язане до сорту Dubai. Після початку війни в Україні він торгувався з невеликим дисконтом до бенчмарку на відміну від основного експортного сорту Urals. При цьому котирування ВСТО завжди перевищували стелю цін на російську нафту $60, яку в рамках санкцій встановили країни G7.

Індія наростила імпорт ЗСТО після того, як у 2022 році через санкції від закупівель відмовилися деякі покупці. Зокрема, імпорт припинили США, Південна Корея та Японія. Однак останні місяці ситуація кардинального змінилася. Відмова Індії від ВСТО збіглася з тим, що в листопаді 2023 року США посилили умови стелі цін на російську нафту.

Також Індія скоротила відвантаження іншого преміального ґатунку російської нафти — Sokol. «Роснефть» та Indian Oil так і не змогли знайти компроміс щодо розрахунків за постачання цього сорту. У результаті близько 10 млн. барелів придбали інші індійські компанії та покупці в Китаї.

Одна з основних причин скорочення імпорту — проблеми з платежами, які ще в грудні призвели до того, що постачання нафти з Росії на індійський ринок впало на третину порівняно з піковим значенням — до 1,48 млн. барелів на добу.

Всі російські сорти нафти, які «очевидно торгуються вище price cap», викликають певні побоювання в індійських покупців, каже Віктор Катон з Kpler. При цьому, за його словами, для китайських нафтопереробників таких проблем не існує, оскільки платежі оформляються телеграфним переказом, а в юанях торгівля проходить поза відомими сторонами, що санкціонують.

ВСТО знаходиться лише під квазісанкціями – якщо нафта торгується не в доларах, а також якщо фрахт і страховка не західні, то про застосування цінової стелі говорити не доводиться, сказав Катон.

Тим часом Федеральна митна служба (ФМС) Росії у січні 2024 року зафіксувала різке скорочення зовнішньоторговельного обороту. Зокрема, експорт упав на 14,2%, до $28,7 млрд. Це сталося насамперед через падіння цін на нафту. При цьому, як зазначає ЦБ, експортний виторг почав надходити в країну із затримкою приблизно в два місяці. Цього року ЦП прогнозує скорочення нафтогазового експорту, яке може тривати наступні три роки.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

12 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

17 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

17 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

17 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago