Глава ФБР таємно приїхав до Ізраїлю

Глава ФБР Крістофер Рей здійснив неоголошений візит до Ізраїлю. Зазначається, що це перша поїздка Рея з початку війни між Ізраїлем та ХАМАС 7 жовтня 2023 р. Під час візиту він обговорив із представниками ізраїльських спецслужб «поточні та майбутні погрози» для Єврейської держави та США.

«Ми працюємо з усіма нашими партнерами, щоб протистояти тій картині підвищеної загрози, яка, має додати, включає загрози, що походять від Ірану та «Хезболли» як у контексті атаки ХАМАС 7 жовтня, так і в більш широкому розумінні», – заявив Рей.

З початку війни на Близькому Сході США, головний союзник єврейської держави, намагаються не допустити її ескалації і великих жертв. І якщо першу проблему Вашингтону ще якось вдається вирішувати, то з другої все набагато гірше – на даний момент списки загиблих обчислюються тисячами палестинців і сотнями ізраїльських солдатів.

А непохитна політика прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який проголосив своєю метою тотальне знищення ХАМАС, загрожує багаторазовим зростанням кількості смертей і ставить у скрутне становище президента США Джо Байдена.

Передбачити, як довго затягнеться війна і чи зуміє Байден вгамувати Нетаньяху, сьогодні ніхто не береться
США та Ізраїль пов’язують давні і тісні стратегічні зв’язки, на характері яких не можуть позначитися навіть конфлікти інтересів, що періодично виникають, або взаємне неприйняття лідерів двох країн, що, власне, ми і спостерігаємо сьогодні.

Щоправда, Ізраїль, як союзник, мало чим може допомогти американцям, які, навпаки, у важкі хвилини завжди приходять на допомогу єврейській державі. А таких «хвилин» у короткій історії Держави Ізраїль було чимало. І якщо раніше ініціаторами конфліктів переважно виступали уряди Ізраїлю, то останню війну спровокував саме ХАМАС.

Зрозуміти Нетаньяху легко – поки йде війна, йому набагато простіше втриматися в кріслі прем’єр-міністра, що хитається під ним. Але навіть за умов війни ізраїльтяни виступають за його відставку.

Так, лише минулої суботи, 10 лютого, тисячі ізраїльтян зібралися біля резиденції президента країни у Єрусалимі, вимагаючи оголосити дату нових виборів. Масові демонстрації, учасники яких вимагали проведення дострокових виборів, відбулися також у Тель-Авіві та Хайфі.

Заклики до припинення вогню та відставки прем’єр-міністра Ізраїлю звучать буквально з усіх боків, проте Біньямін Нетаньяху їх начебто не чує. Добре, якщо вони виходили лише від Макрона, Шольца, Мішеля та інших європейських лідерів. Але із закликом подати у відставку до Нетаньяха звернулася навіть колишній держсекретар США Гілларі Клінтон, яка звинуватила прем’єр-міністра Ізраїлю у неправильному веденні війни.

«Нетаньяху має піти, – заявила Клінтон, яку вже точно не запідозриш в антисемітизмі. – Він не є надійним лідером. Напад 7 жовтня стався саме на його зміну. Йому треба піти, якщо він і надалі перешкоджатиме припиненню вогню».

Колишній держсекретар США також внесла ясність у відносини між президентом США та ізраїльським прем’єр-міністром. На її думку, Байден зробив для Нетаньяху максимум можливого, відразу ж відреагувавши на атаку ХАМАС 7 жовтня і показавши себе надійним союзником єврейської держави перед терористичною загрозою. На думку Хілларі Клінтон, очевидно, що Байден робить все можливе, щоб вплинути на ізраїльського лідера.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

8 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

9 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

9 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

9 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

9 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

9 години ago