Польща вимушена шукати заміну робітникам з України: що не влаштовує українців

Польща відчуває нестачу робітників з України та вимушена замінювати їх вихідцями з Азії та Південної Америки. Про це повідомило Polskie Radio.

Журналісти пояснили, що українці дедалі частіше відмовляються працювати у Польщі через низький рівень оплати та шукають кращі умови в інших європейських країнах, здебільшого — у Німеччині та Чехії.

Як йдеться у матеріалі, за останні роки найбільше зростання зайнятості у Польщі зафіксовано серед колумбійців, непальців та аргентинців.

“Працівники з Азії та Південної Америки заповнюють прогалини в таких секторах, як виробництво, сільське господарство або будівництво, які раніше заповнювали переважно українці”, — зазначили журналісти.

У 2023 році, за даними Polskie Radio, громадянам з Азії та Латинської Америки було видано понад 275 000 дозволів на роботу, що у п’ять разів більше, ніж у 2019-му. На це, зокрема, вплинула і російсько-українська війна, адже раніше основним напрямком трудової міграції для вихідців з цих регіонів була РФ.

“Протягом наступних чотирьох-п’яти років ми можемо очікувати, що дуже велика кількість працівників з Центральної Азії вже заміщатиме посади, які раніше займали громадяни України. Я гадаю, що йдеться про мільйони. Ми бачимо все більший попит на таких працівників на польському ринку праці”, — наголосив власник агентства тимчасової роботи WS Corp Себастьян Войцешек.

Автори матеріалу також заявили, що іноземці з Азії та Латинської Америки задоволені своєю роботою в Польщі та не відчувають розчарування.

“Їхній середній місячний заробіток становить близько 950 доларів США (3 774 злотих), що майже втричі більше для працівників з Латинської Америки і в чотири рази для працівників з Азії”, — йдеться у матеріалі.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Путін вніс на ратифікацію в Думу договір про військовий союз із КНДР: що це означає

Очільник Кремля Володимир Путін вніс до Держдуми проєкт про ратифікацію договору про всеосяжне стратегічне партнерство…

2 хв. ago

Київський ТЦК витратить майже 3 млн грн на бланки та календарі

Київський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки витратить 2,8 млн грн на реєстраційні журнали, бухгалтерські книги,…

13 хв. ago

Митника, якого впіймали на хабарі, суд поновив на посаді та призначив йому грошову компенсацію

Львівський окружний адміністративний суд поновив на посаді Сергія Бутова, митника, затриманого за хабар у $16 тис. доларів.…

19 хв. ago

Туристи тікають з тайського пляжу: усе через таємничих голчастих істот

Відпочинок на пляжі Пранбурі в Таїланді перервався несподіваною загрозою — тисячі невідомих для місцевих жителів…

31 хв. ago

Хвилинка божевілля: людину заарештували, бо вона їла курку ножем і виделкою

Америка - країна, яка славиться своєю свободою і демократією. Однак погляньте на закони в Сполучених…

40 хв. ago

Портников розповів, коли будуть мобілізувати жінок на війну

Український журналіст та політичний оглядач Віталій Портников заявив, що у випадку продовження війни на кілька…

48 хв. ago