Новий рекорд: у Китаї створили найпотужніший у світі морський вітрогенератор на 26 МВт

У суботу, 12 жовтня, китайська компанія Dongfang Electric Corporation оголосила про випуск турбіни для вітряної електростанції потужністю 26 МВт. Вона опублікувала офіційну заяву на своєму сайті.

Турбіна, розроблена компанією Dongfang з реєстрацією незалежних прав власності, зійшла з конвеєра промислового парку морської вітроенергетики в місті Фуцин провінції Фуцзянь. У компанії підкреслили, що на сьогодні це найбільша в світі морська вітряна установка китайського виробництва, вона має найбільшу одиничну потужність і найбільший діаметр лопатей — 310 метрів.

Висота центру маточини агрегату становить 185 метрів, що еквівалентно висоті 63-поверхового житлового будинку, а площа охоплення вітряного ротора еквівалентна 10,5 стандартним футбольним полям. Вітряна турбіна спеціально розроблена для морських районів із середньою та високою швидкістю вітру понад 8 метрів на секунду. Установка має низькі інженерні витрати і низькі витрати на експлуатацію та технічне обслуговування. Вона може забезпечити більш низьку потужність у кіловат-годинах.

За середньої річної швидкості вітру 10 метрів на секунду один блок може виробляти 100 мільйонів кВт*год чистої електроенергії на рік, що повинно задовольнити споживання електроенергії 55 000 звичайних домогосподарств на рік, заощадити понад 30 000 тонн вугілля і скоротити викиди вуглекислого газу на 10 000 тонн.

Морська турбіна від Dongfang Electric Corporation на 26 МВт Фото: Dongfeng

“Ланцюжок постачання повністю автономний і контрольований. Весь блок складається з більш ніж 30 000 деталей, — наголошується в публікації.

Морська вітряна турбіна використовує технологію напівпрямого приводу третього покоління. Система валів, коробка передач і генератор мають чистий крутний момент, високу опорну здатність і надійність. Порівняно з морською вітряною турбіною з напівпрямим приводом потужністю 18 МВт, підключеною до мережі, крутний момент генератора збільшився на 67%, вібрація вітряної турбіни знизилася на 36,8%, а підвищення температури скоротилося на 5,9%.

Установка оснащена подвійним протитайфунним захистом і здатна протистояти супертайфунам 17 категорії. У вересні 2024 року вітроенергетичні установки, що використовують цю ж технологію, успішно витримали випробування супертайфуном “Козеріг”.

Як прокоментувало видання Bloomberg, нова китайська турбіна перевершує все, що існує зараз, і навіть більші станції, вже анонсовані, але ще не побудовані. Наприклад, її потужність на 31% вища за попереднього рекордсмена Dongfang (18 МВт).

Виробники турбін прагнуть збільшити розмір офшорного обладнання, щоб знизити витрати шляхом вироблення більшої кількості енергії з меншої кількості одиниць. Зниження цін все ще необхідне, оскільки технологія залишається дорожчою, ніж викопне паливо, таке як вугілля, у більшості частин світу. Усередині Китаю виробники сильно конкурують один з одним і за останні роки регулярно б’ють рекорди.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Російська “тактика м’ясорубки” на фронті працює: аналіз The Times

Термін "м'ясорубка" є широко поширеним позначенням військової стратегії Росії в її кампанії із захоплення Донбасу, і…

11 хв. ago

Захід втомився від війни в України: на що переключається

У зв'язку з наближенням президентських виборів у США, запланованих на листопад цього року, увага американських…

20 хв. ago

Австралія розпиляла і продала по частинах списані гелікоптери, які просила Україна, – ЗМІ

Австралія порізала гелікоптери MRH90 Taipan, які просила Україна, а тепер продає запчастини від них. Про це…

29 хв. ago

Назвав ТЦК “чортами”: у Дніпрі поліція відкрила справу проти гендиректора Steko

У Дніпрі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганських дій чоловіка щодо військового, які були…

38 хв. ago

Китай зібрав армію шпигунів у 600 тисяч осіб, Захід не може їм протистояти, – WSJ

Китай створив армію гігантську армію шпигунів чисельністю в 600 тисяч осіб. І розвідувальні операції Пекіна перевищують за…

49 хв. ago

Чехія витратила на нафту і газ із РФ у 5 разів більше, ніж на допомогу Україні, – Politico

Чехія, один із найближчих союзників України, дозволила своїм нафтопереробним заводам отримати понад мільярд євро надприбутку…

58 хв. ago