НАТО обговорює нову стратегію щодо РФ

17 жовтня глави міністерств оборони країн НАТО мають намір переглянути довгострокову політику Альянсу у відповідь на загрози Росії. Новий глава НАТО Марк Рютте закликав не зважати на ядерні загрози Путіна. І зазначив, що майбутні ядерні навчання продемонструють готовність блоку реагувати на шантаж Кремля, повідомляє  FREEДОМ .

25 вересня кремлівський диктатор Путін запропонував внести зміни до ядерної доктрини РФ. У Москві заявили, що поправки можна вважати певним сигналом на можливе зняття заборони для України, щоб завдавати ударів західними ракетами вглиб території Росії. У відповідь новий глава НАТО наголосив, що Альянс сильний і може відповісти на будь-які погрози противників.

«Ми можемо протистояти будь-якому супротивникові. І нас ніколи не залякають ті, хто поза НАТО намагається нам загрожувати. Краще б він (Путін, – ред.) це припинив», – заявив Марк Рютте.

У НАТО анонсували проведення масштабних військових навчань Steadfast Noon, які щороку проходять понад 10 років. У маневрах буде задіяно близько 60 літаків із 13 країн. Участь візьмуть і бомбардувальники B-52, які здатні нести ядерні боєголовки.

«Під час навчань особливу увагу буде приділено Великій Британії, Північному морю, а також Бельгії та Нідерландам. В умовах невизначеності життєво важливо, щоб ми перевіряли нашу оборону та зміцнювали її», – зазначив Марк Рютте.

Основою ядерного стримування в рамках НАТО у Європі є сили США та Великобританії. Також ядерна зброя є у Франції, але вона не включена до організаційної системи Альянсу. Більш широкий набір можливостей як ядерних, так і звичайних озброєнь повинен дати членам НАТО більш різноманітні варіанти реагування, зводячи до мінімуму ризик ескалації повномасштабного обміну ядерними ударами.

«Інші країни НАТО, у тому числі які не володіють ядерною зброєю, повинні активніше брати участь у політиці ядерного стримування Росії, яка не тільки збільшила типи, кількість і точність своїх ядерних боєприпасів, призначених для застосування на полі бою, але також почала демонструвати частіше і наочніше. проведення польових навчань [з їх застосуванням] та розгортання таких озброєнь», — йдеться у доповіді американського Центру Стімсона з питань безпеки.

17 жовтня міністри оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу обговорять нову стратегію НАТО щодо Росії у відповідь на її погрози. Це питання стало особливо актуальним після початку повномасштабної війни в Україні.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Києві Mercedes в’їхав у літню терасу кафе: стали відомі нові деталі резонансної ДТП

У столиці розгорівся скандал після того, як водій автомобіля Mercedes,  що належить відомій українській блогерці…

1 хв. ago

Дощі, похолодання та нічні заморозки: коли в Україні погіршиться погода

Найближчими днями в частині областей України очікуються дощі. А вже до кінця тижня температура повітря…

9 хв. ago

Польща вимушена шукати заміну робітникам з України: що не влаштовує українців

Польща відчуває нестачу робітників з України та вимушена замінювати їх вихідцями з Азії та Південної…

17 хв. ago

Українцям доведеться платити більше за газ: як зміняться платіжки з 2025 року

З 1 січня 2025 року в Україні буде відображено вартість доставки газу в платіжках для споживачів. У…

27 хв. ago

Користувачі соцмережі X отримуватимуть гроші від Ілона Маска: що від них вимагається

Соціальна мережа X, що належить американському підприємцю Ілону Маску, оголосила про намір платити авторам контенту,…

35 хв. ago

Скільки мобілізованих потрапляє на фронт: у Раді озвучили відсоток

Не всі мобілізовані в Україні потрапляють на лінію фронту, адже в ЗСУ є дефіцит у тилових кадрах…

42 хв. ago