ЗМІ розсекретило ядерні плани РФ у разі конфлікту з НАТО

Російський військово-морський флот підготовлений до завдання ударів ракетами з ядерними боєголовками по об'єктах у глибині Європи у разі потенційного конфлікту з НАТО. Ці документи демонструють, як Росія уявляла собі конфлікт із Заходом, який виходить за межі її безпосереднього кордону з альянсом.

Про це пише видання Financial Times, яке опублікувало резонансне розслідування.

Посилаючись на секретні документи, датовані періодом з 2008 по 2014 рік, видання пише, що на докладних картах намічено 32 цілі НАТО на території Європи. Зокрема, Балтійський флот Росії спрямований переважно на об’єкти в Норвегії та Німеччині, включаючи військово-морську базу в Бергені, станції радіолокації та об’єкти сил спеціального призначення.

Північний флот, за цими планами, повинен завдавати ударів по об’єктах оборонної промисловості, наприклад, по верфі підводних човнів у Барроу-ін-Фернес на північному заході Великобританії. Крім того, розглядаються сценарії можливих війн у Чорному та Каспійському морях, а також у Тихому океані, включаючи потенційні конфлікти з нинішніми союзниками, такими як Китай, Іран, Азербайджан та КНДР.

Проте колишній чиновник НАТО Вільям Альберк, який нині працює у Стімсонівському центрі, заявив, що ця вибірка з 32 цілей — лише мала частина “сотень, якщо не тисяч, цілей, завданих на карту по всій Європі”. Тобто під загрозою опиниться весь континент, як тільки РФ вступить у бій із країнами НАТО, зокрема з Польщею або Балтійськими державами.

Страны Балтии, Польша и БеларусьФото: Depositphotos.com

Експерти, які проаналізували ці документи, зазначають, що російська концепція війни має на увазі тотальний конфлікт із використанням як звичайних, так і тактичних ядерних озброєнь.

“Їх концепція війни – це тотальна війна… Вони розглядають ці речі [тактичні ядерні боєголовки] як потенційно переможну зброю… Вони захочуть застосувати їх, причому досить швидко”, – зазначив професор Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї.

Дара Массікот, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, зазначає, що російські стратеги розглядають ядерну зброю як центральну на ранніх стадіях будь-якого конфлікту з НАТО, оскільки їхні збройні сили поступаються звичайними ресурсами.

“У них просто немає достатньої кількості ракет”, – каже вона.

Тактична ядерна зброя, яка може бути доставлена ​​ракетами наземного або морського базування, а також літаками, має менший радіус дії і менш руйнівна, ніж велика “стратегічна” зброя, призначена для атаки на США. Однак воно все одно може вивільнити значно більше енергії, ніж те, що було скинуто на Нагасакі та Хіросіму у 1945 році.

Атомная бомбардировка Хиросимы

Особливу увагу привертає інформація про те, що Росія зберегла можливість розміщення тактичного ядерного озброєння на надводних кораблях, незважаючи на угоду 1991 року між СРСР та США про його демонтаж. Це викликало шок серед експертів з огляду на значні ризики, пов’язані з транспортуванням ядерної зброї морем навіть у мирний час.

Документи також розкривають плани так званого “демонстраційного удару” – підриву ядерної зброї у віддаленому районі для залякування західних країн ще до початку реального конфлікту. Ця стратегія, за словами Вільяма Альберка, колишнього директора Центру з контролю над озброєннями НАТО, спрямована на те, щоб страх перед застосуванням Росією ядерної зброї став “чарівним ключем, який відкриває західну поступливість”.

Нещодавні військові навчання у Калінінграді, за якими за наказом Путіна відпрацьовувалося застосування тактичної ядерної зброї, підтверджують актуальність цих документів для сучасної російської військової доктрини. Експерти НАТО вважають, що у Калінінграді зберігається незадекларований запас тактичних ядерних боєголовок.

У червні російські збройні сили відпрацьовували навантаження радянських протикорабельних крилатих ракет П-270 на корвет класу “Тарантул” у Калінінграді. На кадрах із навчань видно, як підрозділи 12-го Головного управління Міністерства оборони Росії (відповідального за зберігання ядерних боєголовок у російських збройних силах) відпрацьовують переміщення ракети у контейнері, який міг би використовуватися для перевезення ракети з ядерною боєголовкою. Це відбувалося у супроводі відповідних сил охорони та відповідно до процедури поводження з ядерною зброєю.

Аналітики також попереджають, що Росія, ймовірно, завдаватиме ударів по цивільних об’єктах та критично важливій інфраструктурі, як це було зроблено в Україні. Але при цьому агресор планує комбінувати звичайну зброю з тактичною ядерною.

Науковий співробітник Університету Осло Фабіан Хоффманн зазначив, що це буде “єдиний пакет, що в основному сигналізує противнику, що ситуація дійсно розпалюється. І було б розумно, якби ви почали говорити з нами про те, як ми можемо це залагодити”.

Це викликає серйозне занепокоєння, особливо з огляду на оцінки НАТО, згідно з якими країни альянсу мають менше 5% коштів ППО, необхідних для захисту від повномасштабної атаки з боку Росії.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Боляче вдарить по українцях: сьогодні надзвичайно потужна магнітна буря – буде погано

Сьогодні сильна магнітна буря у 7 балів знову вдарила по Землі. Черговий різкий удар по здоров’ю людей,…

10 хв. ago

Мобілізація обмежено придатних до 25 років: ЗСУ ухвалили рішення

Сухопутні війська ЗСУ видали директиву про заборону мобілізації обмежено придатних громадян віком від 18 до 25 років.…

17 хв. ago

Дихати небезпечно: що горить навколо Києва і коли покращиться якість повітря, — екологи

Вранці 20 вересня в Києві погіршився стан повітря. На кілька годин столиця очолила рейтинг найбруднішого повітря в…

26 хв. ago

Запам’ятайте це: найкращий час сніданку, обіду і вечері для схуднення

Коли йдеться про зниження ваги, найчастіше люди говорять про те, що їсти або не їсти,…

35 хв. ago

Екскомандир військової частини і “бізнесвумен” разом розікрали 140 млн гривень: деталі афери

Правоохоронці викрили ще одну шахрайську схему в армії. Підозри отримали колишній командир військової частини східного…

43 хв. ago

Родичі загиблих військових в Україні можуть отримати фіндопомогу: скільки заплатять

Відповідно до чинного законодавства, сім'я військовослужбовця, який загинув під час повномасштабної війни в Україні, має…

55 хв. ago