Румунія скорочує допомогу українцям: доведеться виживати або збирати речі додому

З 1 липня 2024 року румунський уряд ввів новий порядок виплат для українських біженців. Згідно з урядовим рішенням, грошова допомога на проживання тепер надається лише на три місяці поспіль. Ці виплати передбачені для кожного члена родини, проте конкретні суми та умови ще не визначені урядом.

У квітні 2024 року Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій повідомила, що Румунія не отримала фінансування на підтримку українських біженців на цей рік. Навіть ті виплати, які були зроблені в січні та лютому, здійснювалися за рахунок коштів попереднього року.

Румунська влада обіцяє продовжувати надавати підтримку українцям. Біженці, які отримали тимчасовий захист до 1 липня, зможуть скористатися соціальними пільгами, такими як державна допомога на дітей, мінімальний дохід, допомога по безробіттю та інвалідності, а також щомісячні виплати на виховання дітей.

Однак ті, хто отримав статус захисту після 1 липня, зможуть претендувати на ці пільги лише після закінчення тримісячного періоду отримання грошової допомоги.

До змін у програмі підтримки, українські біженці отримували щомісяця 2000 леїв на сім’ю та додаткові 750 леїв на самотніх осіб. Для цього потрібно було зареєструватися в центрі зайнятості, знайти роботу або зарахувати дітей до місцевих шкіл.

Починаючи з п’ятого місяця отримання допомоги, біженцям необхідно було надавати підтвердження доходів або інші документи, що підтверджують право на пільги, щоб продовжувати отримувати фінансову підтримку.

Ситуація з наданням допомоги українцям у Румунії залишається нестабільною, і подальші зміни в програмі підтримки можуть вплинути на умови проживання біженців.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

24 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

32 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

39 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

45 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

51 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

1 годину ago