Нам так не жити: на 3D-принтері надрукували справжній міський квартал і вже заселяють

У Техасі компанія ICON завершує будівництво однієї з найбільших у світі спільнот, створених за допомогою 3D-друку. Підрядники обіцяють, що будови будуть стійкими до торнадо, зберігатимуть прохолоду навіть у сильну спеку і не пропускатимуть вуличного шуму. А завдяки унікальній технології на будівництво одного будинку йде лише кілька тижнів.

Найбільший у світі 3D-друкарський квартал швидко наближається до завершення, шар за шаром, пише IFLScience. Wolf Ranch – це спільнота 3D-друкованих будинків, знайдена вздовж річки Сан-Габріель у пагорбах Джорджтауна, штат Техас, приблизно за 48 кілометрів на північ від Остіна

Будівництво поселення розпочалося у 2022 році, і в рамках проекту планується збудувати 100 будинків, що зробить його найбільшою спільнотою будинків, надрукованих на 3D-принтері. Усього через два роки Wolf Ranch наближається до завершення, і останні кілька будинків будуть надруковані цього літа.

Це містечко є результатом співпраці ICON, техаського стартапу, що спеціалізується на великомасштабному 3D-друку, та Lennar, одного з найбільших забудовників житла в США. Кожну будівлю будують за допомогою гігантського 3D-принтера, який наносить шари бетону та інших матеріалів за заздалегідь запрограмованим проєктом, зводячи будинок з нуля. Спадщина цього методу залишилася в стінах будинків, які ребристі, як вельвет. Потім на будівлю накладається металевий дах зі стоячим фальцем, оздоблений сонячними панелями, які допомагають забезпечувати електрикою будинок.

Гігантські 3D-принтери в дії на ранчо Вулфа

За словами ICON, 3D-друк дає їм змогу будувати будинки швидко та у великих масштабах, водночас енергоефективно і з мінімальними матеріальними відходами. Він також, за їхніми словами, створює будівлі, які є “технологічно передовими, екологічно стійкими та архітектурно яскравими”.

“Вперше в історії світу ми стаємо свідками того, як цілий флот роботів будує цілу спільноту будинків. І не просто будинки, а будинки, які кращі в усіх відношеннях… кращий дизайн, вища міцність, вища енергоефективність і комфорт, а також підвищена стійкість”, – сказав Джейсон Баллард, співзасновник і генеральний директор ICON, у заяві 2022 року, коли почалося будівництво. “У майбутньому, я вважаю, роботи і дрони будуватимуть цілі квартали, селища і міста, і ми згадуватимемо співтовариство Lennar’s Wolf Ranch як місце, де почалося масштабне роботизоване будівництво. Нам ще належить пройти довгий шлях, але я вважаю, що це знаменує собою дуже захопливий і обнадійливий поворот у тому, як ми вирішуємо житлові проблеми у світі”.

Всередині одного з будинків, надрукованих на 3D-принтері, на ранчо Вулф

У Wolf Ranch є вісім різних моделей будинків. Станом на серпень 2024 року найдешевша модель коштує близько 430 000 доларів, пропонуючи 146 квадратних метрів простору з трьома спальнями та двома ванними кімнатами. Більші й дорожчі моделі також доступні для покупки.

Поряд із низкою інших проєктів, пов’язаних із Землею, у розробці перебуває ICON, яка також має сміливі амбіції зрештою побудувати “позаземні” спільноти на Місяці та за його межами. У 2022 році компанія отримала контракт на 57,2 млн доларів від NASA на розробку зведення будівель на поверхні Місяця.

“Щоб змінити парадигму освоєння космосу з “туди і назад” на “там, щоб залишитися”, нам знадобляться надійні, стійкі та широкомасштабні системи, які зможуть використовувати локальні ресурси Місяця та інших планетарних тіл. Ми раді, що наші дослідження і розробки на сьогоднішній день продемонстрували, що такі системи справді можливі, і ми з нетерпінням чекаємо на можливість зробити цю можливість реальністю”, – додав Баллард в оголошенні про контракт із NASA у 2022 році.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

2 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

8 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

15 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

16 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

27 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

27 хв. ago