Як оновити дані та отримати відстрочку чоловіку за кордоном: юрист дала відповідь

В Україні на тлі війни та нового закону про мобілізацію чоловіки призовного віку зобов’язані оновити свої дані до 16 липня. Це стосується й тих, хто покинув межі країни.

Юристка Неля Романенко розповіла “Дзеркалу тижня”, як оновити дані та оформити відстрочку чоловікам, які виїхали за кордон. На її думку, найбільш оптимальним варіантом є застосунок “Резерв+”. Підтвердження про уточнення даних буде не тільки там, а й у електронному військовому квитку, який має юридичну силу нарівні з паперовим. В документі буде штрих-код, а його форма відповідатиме новим вимогам до військово-облікових документів, що важливо для отримання консульських послуг.

“У разі оновлення даних через електронну пошту – раджу підписати документи кваліфікованим електронним підписом. Кожний ТЦК та СП має офіційну електронну пошту (принаймні, обласні ТЦК точно мають). У листі вказати обов’язкові реквізити – кому він адресований (відповідний ТЦК), від кого (Ваше П.І.Б., дата народження, податковий код, місце реєстрації), суть звернення (уточнення даних), прохання надати відповідь, дата”, – розповіла юристка.

Як оформити відстрочку за кордоном

Романенко зазначила, що зараз можна спробувати це зробити через електронний лист.

“Деякі ТЦК вважають, що військовозобов’язаний має все ж таки прибувати особисто, однак жодна норма чинного законодавства такого обов’язку не встановлює. Але ймовірність отримати відмову досить висока”, – додала вона.

Нещодавно Кабмін анонсував військовий облік у консульських установах, де можна буде вирішити питання з відстрочкою. 

Може статись і так, що після 16 липня за місцем реєстрації в Україні прийде повістка. У такому разі юристка рекомендувала звернутись людині до ТЦК й повідомити їм, що вона має право на відстрочку і перебуває за кордоном.

“Все це бажано робити офіційно, у письмовому виді – при цьому мати підтвердження отримання таких листів (ТЦК рідко підтверджують отримання електронних листів). В будь-якому випадку, офіційне листування можна організувати через адвоката”, – підсумувала Романенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

6 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

19 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

29 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

42 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

57 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

57 хв. ago