Компанія Білла Гейтса взялася за будівництво першого у світі натрієвого реактора

Компанія TerraPower, засновником якої є Білл Гейтс, розпочала підготовку до будівництва натрієвого атомного реактора – першого у світі.

Після введення в експлуатацію установка під назвою Natrium, стане повністю функціонуючою комерційною електростанцією. За словами Гейтса, Natrium стане “найпередовішою і найбезпечнішою ядерною установкою у світі. Вона вироблятиме набагато менше відходів, ніж звичайні реактори”.

Ця станція буде побудована поблизу закритої вугільної електростанції Нотон і є єдиним у світі проєктом із переробки вугілля в атомну енергію.

Атомна електростанція TerraPower буде введена в експлуатацію до 2030 року. Спочатку будуть побудовані неядерні частини станції, поки Комісія з ядерного регулювання США розгляне заявку компанії на отримання дозволу на будівництво.

Будівництво розпочнеться наступного року на “енергетичному острові”, де розміщуватимуться парові турбіни та інша техніка, що виробляє електроенергію. Сам проєкт охоплює швидкий реактор із натрієвим теплоносієм потужністю 345 МВт і системою зберігання енергії на основі розплавленої солі. Технологія зберігання може за необхідності збільшити потужність системи до 500 МВт, що еквівалентно енергії, необхідної для живлення близько 400 тис. будинків.

Можливість накопичення енергії дає змогу станції інтегруватися з поновлюваними ресурсами і є єдиною вдосконаленою конструкцією реактора з такою функцією.

Гейтс пояснив, чому установка Natrium безпечніша за будь-яку атомну електростанцію. “Натрієвий завод використовує рідкий натрій, температура кипіння якого у 8 разів вища, ніж у води, тому він може поглинути все зайве тепло, що виділяється в ядерному ядрі. На відміну від води, натрій не потрібно перекачувати, тому що, нагріваючись, він піднімається, а в міру підйому остигає. Навіть якщо станція втратить потужність, натрій просто продовжить поглинати тепло, не досягаючи небезпечної температури, яка могла б викликати аварію. Natrium також містить у собі систему зберігання енергії, яка дасть йому змогу контролювати кількість виробленої електроенергії, що є унікальним явищем серед ядерних реакторів”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Підпис про вручення не потрібен: військкомати надсилатимуть повістки поштою

З 16 липня, коли завершиться період обов'язкового оновлення військово-облікових даних, військовозобов'язані громадяни України можуть отримувати повістки поштою.…

35 хв. ago

33-річна блогерка померла після популярної пластичної операції

Аліне Феррейра, блогерка з Бразилії, яка створювала на своїх платформах у соціальних мережах контент про…

37 хв. ago

У Великій Британії стартувало голосування на дострокових виборах: кому пророкують перемогу

У Сполученому Королівстві 4 липня розпочалося голосування на дострокових виборах, які, як прогнозують, призведуть до…

39 хв. ago

Срібне весілля: Вікторія та Девід Бекхеми відзначають річницю одруження (фото)

50-річна британська співачка та дизайнерка Вікторія Бекхем та 49-річний футболіст Девід Бекхем відзначають 25-ту річницю…

54 хв. ago

Мобілізація вчителів в Україні: хто має право на відстрочку та які потрібні документи

Згідно з новим законом про мобілізацію, який набув чинності 18 червня, деякі категорії вчителів мають право…

56 хв. ago

Україну накриє спека до +41°: синоптики назвали небезпечні дати

Наступного тижня Україну накриє спека. Синоптики обіцяють до +41.  Про це пише метеоресурс Tropical Tidbits. Пік температури очікується 8,…

59 хв. ago