“Часу не залишилося”. Bloomberg пише, що політичний та економічний занепад Європи вже не зупинити

Занепад Європи вже не зупинити – у ЄС “майже не залишилося часу, щоб відстояти своє місце у цьому жорстокому світі”.

Про це пише американське видання Bloomberg.

“Поєднання політичної скутості, зовнішніх загроз та економічної кризи загрожує покласти край амбіціям Євросоюзу стати самостійною глобальною силою та підштовхнути країни – члени ЄС до захисту власних інтересів”, – пише агентство.

Серед ознак, що вказують на тривожні тенденції, видання бачить зростання позицій ультраправих партій, закриття автомобільних заводів у Німеччині та те, що “американські технологічні гіганти відвертаються від європейського ринку через нові обмеження на технології штучного інтелекту”.

Крім цього, зазначається “катастрофічно низьке” зростання продуктивності праці в країнах ЄС. Це “підриває здатність Євросоюзу діяти як єдиний та динамічний економічний блок, знижуючи його статус та реальну здатність реагувати на широкий спектр загроз, включаючи Росію та ймовірний прихід до влади Трампа”.

На тлі рецесії ЄС у США та Китаю теж багато проблем аналогічного порядку, але “обидві ці країни мають системи, які значною мірою централізують прийняття рішень та генерують величезні обсяги приватного чи державного капіталу для оборони та інвестицій у передові технології”.

Європа ж “не має жодної з подібних переваг”. Найгучніше про це говорить президент Франції Емманюель Макрон. За його словами, “втрата дешевого російського викопного палива після початку конфлікту в Україні та поява агресивної промислової політики президента США Джо Байдена, які вимагають великих субсидій, означають розрив зі старою моделлю, що дозволяла європейській економіці процвітати, будучи заснованою на експорті”.

І в місцевому політикумі вже не лише “євроскептик” Віктор Орбан, а й “офіційні особи основних європейських країн починають розглядати ЄС як перешкоду, яку їм потрібно обійти, а не як джерело благополуччя та захисту, як це було й досі”.

Перелічені вище загрози були викладені в нещодавній доповіді про заходи щодо реформування ЄС, але “його ключові рекомендації щодо використання фінансової потужності блоку за рахунок спільної емісії боргових зобов’язань були відкинуті німцями, які не бажають об’єднувати свої ризики з іншими країнами-учасницями. Інші пріоритети, такі створення спільного ринку капіталу, ще не набрали обертів.

Романчук Микола

Recent Posts

Жінка помітила крихітного “єдинорога”, який спостерігав за нею (фото)

Анна Фагерхольм із Фінляндії працювала на полі для гольфу в понеділок, 7 жовтня, коли помітила…

11 хв. ago

На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі

Юристи сервісу "Консультант" роз'яснили важливі деталі щодо обшуку автомобілів на блокпостах під час мобілізації. Вони…

15 хв. ago

Виплата пенсій в Україні призупиняється: названо офіційні причини

Пенсійний фонд нагадує умови припинення та поновлення виплати пенсії. Про це йдеться в матеріалі портала Стіна. Виплату пенсії…

18 хв. ago

Школярів годуватимуть за новими правилами

Учні початкових класів в Україні тепер матимуть право на безкоштовне харчування у школі. Це рішення…

28 хв. ago

ТЦК з поліцією влаштували нову облаву після концерту під Києвом (відео)

У неділю ввечері, 13 жовтня у місті Бровари Київської області після концерту гурту "100лиця" на…

35 хв. ago

Сильний вітер, похолодання і дощі: синоптикиня розповіла про погоду 14 жовтня

У понеділок, 14 жовтня, в Україну завітають сильний вітер, похолодання і дощі. Максимальна температура буде десь +11 градусів.…

42 хв. ago