Пекін визнав, що китайське судно випадково пошкодило газопровід у Балтійському морі

Офіційний Пекін визнав, що судно під прапором Гонконгу, що належить китайській компанії, винне в пошкодженні найважливішого газопроводу в Балтійському морі, що з’єднує Естонію і Фінляндію. Як повідомило 12 серпня видання South China Morning Post, інцидент стався в жовтні минулого року.

Журналісти пишуть, що між 7 і 8 жовтня судно випадково протягнуло свій якір по морському дну під час сильного шторму, що призвело до значного пошкодження 77-кілометрового газопроводу Balticconnector, який є життєво важливим для Фінляндії.

Влада Естонії та Фінляндії у зв’язку з цим провела спільне розслідування інциденту і настійно закликала Пекін відповісти на їхні запити про надання інформації про судно.

Китайська влада також провела розслідування і нещодавно поділилася його результатами з європейськими країнами, однак звіт “не вважається офіційним доказом під час розслідування”. Пекін зрештою визнав причетність судна до події, проте з поправкою на те, що це був нещасний випадок.

Фінські слідчі зі свого боку виявили поруч із трубопроводом великий якір, який, імовірно, належав китайському судну. Вони заявили, що труба порвалася, коли якір тягли морським дном.

Видання зазначило, що цей випадок ще більше загострив і без того напружені відносини між Китаєм і країнами Балтії, особливо у світлі тісних зв’язків Китаю з Росією після вторгнення в Україну. Водночас інцидент із газопроводом Balticconnector нагадує про інші подібні випадки, такі як диверсія на газопроводах “Північний потік” у вересні 2022 року.

Диверсія на “Північному потоці”

Нагадаємо, у вересні 2022 року газопроводи “Північний потік”, якими природний газ транспортують із Росії до Європи, було пошкоджено потужними підводними вибухами, що призвело до значних витоків газу. Цей інцидент стався в Балтійському морі, регіоні, де геополітична напруженість уже була високою через конфлікт в Україні.

На думку західних оглядачів, атака на газопровід “Північний потік” була сприйнята як стратегічний крок, спрямований на дестабілізацію постачання енергоносіїв до Європи та створення додаткової невизначеності в регіоні. Передбачається, що вибухи було здійснено з використанням складних підводних вибухових пристроїв, що вказує на можливу участь держави або потужної недержавної структури.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

8 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

18 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

31 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

46 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

46 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

58 хв. ago