Пекін визнав, що китайське судно випадково пошкодило газопровід у Балтійському морі

Офіційний Пекін визнав, що судно під прапором Гонконгу, що належить китайській компанії, винне в пошкодженні найважливішого газопроводу в Балтійському морі, що з’єднує Естонію і Фінляндію. Як повідомило 12 серпня видання South China Morning Post, інцидент стався в жовтні минулого року.

Журналісти пишуть, що між 7 і 8 жовтня судно випадково протягнуло свій якір по морському дну під час сильного шторму, що призвело до значного пошкодження 77-кілометрового газопроводу Balticconnector, який є життєво важливим для Фінляндії.

Влада Естонії та Фінляндії у зв’язку з цим провела спільне розслідування інциденту і настійно закликала Пекін відповісти на їхні запити про надання інформації про судно.

Китайська влада також провела розслідування і нещодавно поділилася його результатами з європейськими країнами, однак звіт “не вважається офіційним доказом під час розслідування”. Пекін зрештою визнав причетність судна до події, проте з поправкою на те, що це був нещасний випадок.

Фінські слідчі зі свого боку виявили поруч із трубопроводом великий якір, який, імовірно, належав китайському судну. Вони заявили, що труба порвалася, коли якір тягли морським дном.

Видання зазначило, що цей випадок ще більше загострив і без того напружені відносини між Китаєм і країнами Балтії, особливо у світлі тісних зв’язків Китаю з Росією після вторгнення в Україну. Водночас інцидент із газопроводом Balticconnector нагадує про інші подібні випадки, такі як диверсія на газопроводах “Північний потік” у вересні 2022 року.

Диверсія на “Північному потоці”

Нагадаємо, у вересні 2022 року газопроводи “Північний потік”, якими природний газ транспортують із Росії до Європи, було пошкоджено потужними підводними вибухами, що призвело до значних витоків газу. Цей інцидент стався в Балтійському морі, регіоні, де геополітична напруженість уже була високою через конфлікт в Україні.

На думку західних оглядачів, атака на газопровід “Північний потік” була сприйнята як стратегічний крок, спрямований на дестабілізацію постачання енергоносіїв до Європи та створення додаткової невизначеності в регіоні. Передбачається, що вибухи було здійснено з використанням складних підводних вибухових пристроїв, що вказує на можливу участь держави або потужної недержавної структури.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

48 секунд ago

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Як зазначає адвокат Оксана Доготер, під час перевірок актуальності військових документів звертається увага не тільки…

2 хв. ago

Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі

Прибиральники пляжу на острові Борнхольм (Данія) спершу вирішили, що знайшли гігантського морського змія. Але це…

4 хв. ago

“Не по-чоловічому”: Кадиров поскаржився, що Маск дистанційно відключив його Cybertruck

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що американський бізнесмен і засновник компанії Tesla відключив подарований йому електромобіль-пікап Cybertruck.…

5 хв. ago

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

13 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

14 хв. ago