Ідея на мільйон: у США вигадали як боротися з розливами нафти за допомогою волосся

Хоча людство залежить від нафти, проте її використання неодноразово призводило до виникнення масштабних техногенних катастроф. Наприклад, сумнозвісні нафтові розливи можуть завдавати колосальної шкоди екосистемам і вимагають тривалі місяці, а то й роки, на їх ліквідацію. Однак у цій справі людина має несподіваний “козир” — його волосся.

Як пише New Atlas, несподівана ідея була протестована перукарем з Алабами (США) Філіп Маккрорі ще наприкінці 90-х. Тоді він узяв пару кілограм волосся зі своєї майстерні, засунув їх у колготки дружини і кинув у забруднений нафтою басейн.

Після цього він зв’язався з Лізою та Патрісом Готьє з компанії Matter of Trust, які намагалися розв’язати екологічні проблеми, і розповів їм про результати.

Річ у тім, що волосся володіє незвичайною схильністю до адсорбції, тобто вибірковому поглинанні твердим тілом рідин або газу. Завдяки цьому, при зануренні волосся в нафту, вони починають витягувати її з навколишнього середовища.

Компанія тепер створила спеціальну машинку для обробки людського волосся в інструмент ліквідації нафтових розливів. На виробництво одного килимка розміром 60 на 60 сантиметрів і завтовшки 2,5 сантиметра треба приблизно 500 грамів волосся і цього достатньо, щоб поглинути 5,6 літра нафти.

Для їх виготовлення також можуть бути використані фліс, шерсть свійських тварин і навіть ворс із сушарки.

За весь час існування компанія впустила понад 40 000 килимків, при цьому майже половину з них закупили профільні структури Міністерства оборони США, які займаються ліквідацією стихійних лих, а решту було передано волонтерам.

Стандартний спосіб очищення нафтових плям полягає у використанні бонів з поліпропілену, проте після використання вони потрапляють на звалища і не розкладаються власними силами. Волосяні килимки теж не можна використовувати повторно і їх треба або компостувати, або спалювати, але зараз компанія працює над розробкою способу їхнього очищення та повторного використання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українці масово виїжджають за кордон: в НБУ назвали причину

Наприкінці весни в Україні був зафіксований сплеск переміщення громадян через міжнародні кордони. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному…

3 хв. ago

Хвиля підпалів авто військових набирає обертів: машини горіли зразу у двох містах (фото, відео)

В Україні продовжується хвиля підпалів автомобілів військовослужбовців. Один з інцидентів стався в Одесі на вулиці Заболотного. Про…

14 хв. ago

Смертоносні урагани на Землі змінять свій характер: що в майбутньому чекає на планету (відео)

В умовах кліматичної кризи, що нависла над планетою, вчені вже попередили, що цього року на…

34 хв. ago

Кому повістки надсилатимуть поштою

З 16 липня українські військовозобов'язані почнуть отримувати повістки звичайною поштою, після завершення встановленого законом 60-денного періоду для…

42 хв. ago

Алла Пугачова закликала друзів та колег-росіян виїхати з РФ

Російська співачка Алла Пугачова, яка публічно підтримала Україну на початку повномасштабного вторгнення та виїхала з…

54 хв. ago

З системи “Оберіг“ зникла інформація про військовозобов’язаних у розшуку

У системі "Оберіг" стався масштабний збій. З бази зникли всі дані про резервістів та військовозобов'язаних,…

1 годину ago