Вже шукають кошти: Естонія запропонувала план фінансування України на 120 млрд євро

Естонія шукає понад 100 млрд євро для фінансування потреб України у війні з Росією. Про це сказав Кусті Салм, постійний секретар Міністерства оборони Естонії, у розмові з Euractiv.

Він припустив, що частина цієї суми може бути профінансована коштом єврооблігацій, де Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків і використовувати групу з 27 країн-членів ЄС як гарантію. Протягом останніх кількох місяців естонські політики та офіційні особи неодноразово заявляли, що Україні для перемоги у війні необхідно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні. Пропозиція ґрунтувалася на стратегії, розробленій Естонією міністерство оборони.

Стратегія деталізує, куди будуть витрачені гроші, головним чином на оборонне обладнання та боєприпаси.

“Надання 120 мільярдів євро на рік на військову допомогу Україні “це орієнтовна цифра того, чого має бути достатньо, щоб Україна виграла війну”, — сказав Кусті Салм, постійний секретар Міністерства оборони Естонії.

З його слів, якби понад 50 країн очолюваної США коаліції “Рамштайн”, яка підтримує Україну, витратили цей відсоток, це б становило “понад 120 мільярдів євро на рік”. З цими грошима, на думку посадовця, Україна до 2025 року Україна дійде до точки, коли вона зможе нав’язати умови Росії.

Навіть якщо ця сума грошей зараз почне надходити до бюджетів, це займе майже рік. Відповідаючи на запитання, чому ця конкретна цифра була піднята та обговорена, Салм сказав, що, серед інших причин, вона “ідеально підходить для прикладу ціни оборонної готовності та колективного характеру цього”. З його слів, цифри, які звучать, є високими, але вони все одно на порядок менші за потенціал ризику”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

19 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

58 хв. ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

60 хв. ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

1 годину ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

1 годину ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

1 годину ago