Польща готується до війни і будує найбільшу сухопутну армію НАТО в Європі

Менш ніж за десять років чисельність польських збройних сил збільшилася приблизно вдвічі — з 95 000 до 200 000 осіб, включаючи 148 000 військовослужбовців, що діють, і створені в 2015 році сили територіальної оборони чисельністю 38 000 осіб.

Кінцевою метою є загальна кількість армії в 300 000 осіб, що дозволить Польщі стати найбільшою сухопутною армією НАТО в Європі, пише видання haggin.az

Планується створити арсенал із 1600 бойових танків, більше, ніж у Великобританії, Франції, Німеччини, Іспанії та Італії разом узятих. За прогнозами, цього року витрати на оборону зростуть до 3% ВВП, а за деякими розрахунками можуть перевищити 4%, що стане найвищим показником у НАТО.

Маріуш Блащак, який був головним архітектором цих реформ, обіймаючи посаду міністра оборони з 2018 року до кінця минулого року, прямо говорить про їхню мету. «Ми робимо це для того, щоб створити такий рівень стримування, щоб Путін не мав бажання нападати на Польщу», — сказав він в інтерв’ю The Times.

Програма переозброєння Польщі серйозно розпочалася наприкінці 2018 року. Має дві головні цілі. Перша – прив’язати до себе США як головного гаранта безпеки Польщі, подвоївши витрати на оборону та замовивши величезну кількість передового американського обладнання: 366 танків M1 Abrams, 486 реактивних систем залпового вогню HIMARS, щонайменше 32 бойові літаки F-35.

Другий і найважливіший аспект — це масштаб. У той час як західноєвропейські країни вкладали мільярди у високотехнологічні, але надзвичайно дорогі системи, Польща задовго до 24 лютого 2022 року зрозуміла, що у сухопутній війні в Європі справді важлива кількість.

«Багато самопроголошених експертів стверджували, що сучасна війна вестиметься в основному в кіберпросторі або з використанням легкої піхоти та безпілотних систем… Однак, як показала реальність, вони помилялися… Сухопутні війська, як і раніше, залишаються найважливішим елементом збройних сил», — каже Маріуш Блащак.

Отримання ядерної зброї, а водночас статусу ядерної держави є цілком реальним для Варшави в найближчі кілька років. Таку думку висловив в ефірі радіостанції RFM 24 польський генерал у відставці Ярослав Крашевський.

«Я вважаю цей сценарій цілком реальним. Ті, хто має ядерний потенціал, мають дуже високий рівень безпеки. Зазвичай такі країни не зазнають нападів і навіть не враховуються можливості проведення будь-яких дій, спрямованих на виникнення локальної кризи», — заявив Крашевський.

Він наголосив, що розглядає як завдання на найближчі роки отримання Польщею ядерного арсеналу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

14 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

23 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

30 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

35 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

41 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

52 хв. ago