Польща готується до війни і будує найбільшу сухопутну армію НАТО в Європі

Менш ніж за десять років чисельність польських збройних сил збільшилася приблизно вдвічі — з 95 000 до 200 000 осіб, включаючи 148 000 військовослужбовців, що діють, і створені в 2015 році сили територіальної оборони чисельністю 38 000 осіб.

Кінцевою метою є загальна кількість армії в 300 000 осіб, що дозволить Польщі стати найбільшою сухопутною армією НАТО в Європі, пише видання haggin.az

Планується створити арсенал із 1600 бойових танків, більше, ніж у Великобританії, Франції, Німеччини, Іспанії та Італії разом узятих. За прогнозами, цього року витрати на оборону зростуть до 3% ВВП, а за деякими розрахунками можуть перевищити 4%, що стане найвищим показником у НАТО.

Маріуш Блащак, який був головним архітектором цих реформ, обіймаючи посаду міністра оборони з 2018 року до кінця минулого року, прямо говорить про їхню мету. «Ми робимо це для того, щоб створити такий рівень стримування, щоб Путін не мав бажання нападати на Польщу», — сказав він в інтерв’ю The Times.

Програма переозброєння Польщі серйозно розпочалася наприкінці 2018 року. Має дві головні цілі. Перша – прив’язати до себе США як головного гаранта безпеки Польщі, подвоївши витрати на оборону та замовивши величезну кількість передового американського обладнання: 366 танків M1 Abrams, 486 реактивних систем залпового вогню HIMARS, щонайменше 32 бойові літаки F-35.

Другий і найважливіший аспект — це масштаб. У той час як західноєвропейські країни вкладали мільярди у високотехнологічні, але надзвичайно дорогі системи, Польща задовго до 24 лютого 2022 року зрозуміла, що у сухопутній війні в Європі справді важлива кількість.

«Багато самопроголошених експертів стверджували, що сучасна війна вестиметься в основному в кіберпросторі або з використанням легкої піхоти та безпілотних систем… Однак, як показала реальність, вони помилялися… Сухопутні війська, як і раніше, залишаються найважливішим елементом збройних сил», — каже Маріуш Блащак.

Отримання ядерної зброї, а водночас статусу ядерної держави є цілком реальним для Варшави в найближчі кілька років. Таку думку висловив в ефірі радіостанції RFM 24 польський генерал у відставці Ярослав Крашевський.

«Я вважаю цей сценарій цілком реальним. Ті, хто має ядерний потенціал, мають дуже високий рівень безпеки. Зазвичай такі країни не зазнають нападів і навіть не враховуються можливості проведення будь-яких дій, спрямованих на виникнення локальної кризи», — заявив Крашевський.

Він наголосив, що розглядає як завдання на найближчі роки отримання Польщею ядерного арсеналу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

3 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

3 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

3 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

4 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

4 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

4 години ago