Нобелівська лауреатка з літератури відмовилась від святкувань через Україну

Південнокорейська письменниця Хан Канг відмовилася від пресконференції та святкування на тлі того, що її оголосили лавреаткою Нобелівської премії з літератури. Усе через війни в Україні та на Близькому Сході. Про це пише Korea Times.

85-річний батько Хан Канг, відомий у країні письменник Хан Сонг Вон розповів: «Хан Канг сказала мені: «З огляду на те, що війна посилюється, і людей щодня виносять мертвими, як ми можемо влаштувати святкування чи пресконференцію?».

За його словами, одразу після того, як їй присудили Нобелівську премію, вона погодилася на пресконференцію, а втім, невдовзі передумала.

«Її перспектива змінилася з письменниці, яка живе в Кореї, на глобальну (письменницьку) свідомість», – зауважив він.

Хан Сонг Вон також планував влаштувати вечірку в літературній школі, а втім, дочка закликала не робити й цього.

Як пригадав батько письменниці, вона сказала: «Будь ласка, не святкуй, коли ти є свідком цих трагічних подій (маючи на увазі дві війни). Шведська академія дала мені цю нагороду не для того, щоб ми насолоджувалися, а для того, щоб залишатися більш ясними».

Що відомо про Хан Канг?

Хан Канг, дочка південнокорейського письменника Хан Сонг Вона, вже є лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за роман «Вегетаріанка».

Свою письменницьку кар’єру вона розпочала з публікації віршованого твору в одному із зимових випусків періодичного видання «Література і суспільство». Уже наступного року здійснила офіційний літературний дебют, коли її оповідання «Шарлатовий якір» здобуло перемогу в Сеульському весняному літературному конкурсі імені Шінмуна.

У 2023 році її обрали міжнародною письменницею Королівського літературного товариства – це престижна літературна організація Великої Британії, створена 1820 року королем Георгом IV.

Відтоді авторка здобула низку інших нагород: Літературний приз імені Ї Санг (2005), Премію сьогоденного молодого митця, Корейську літературну премію за найкращий роман тощо. З літа 2013 року Хан Канг викладає креативне письмо в Сеульському інституті мистецтв.

Нагадаємо, лауреатом Нобелівської премії миру 2024 року стала організація Nihon Hidankyo – японська рада організацій жертв атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, що бореться за ядерне роззброєння.

Нобелівська премія – це висока нагорода, яка вручається щороку за великі досягнення в науці, технологіях, культурі або суспільстві.

Коломієць Надія

Recent Posts

“Я залишаюся оптимістом”: генерал Годжес оцінив можливості РФ після захоплення Вугледару

Попри окупацію Вугледара та інших населених пунктів на Донеччині, російські окупанти не зможуть досягти стратегічної мети, адже…

5 хв. ago

Бізнесмену довелося втікати від офіціанта, якому він залишив великі чайові: подробиці

У Франції італійця переслідував офіціант одного з місцевих закладів через те, що той залишив йому…

13 хв. ago

Експерт з уживаних автомобілів розповів, що потрібно обов’язково зробити під час продажу машини

Популярний продавець старих автомобілів дав важливу пораду, яка може допомогти водіям отримати значно більше грошей…

22 хв. ago

На уроки після повітряних тривог: чи варто відправляти дітей до школи – думка експерта

Нейробіолог Петро Чорноморець зазначає, що стрес та виснаження після повітряних тривог серйозно впливають на здатність…

31 хв. ago

Школярі вивчатимуть сучасні пісні на уроках літератури: “Стефанію” мають знати напам’ять

Українська шкільна освіта продовжує інтегрувати сучасні культурні елементи у навчальні програми, зокрема через військово-патріотичні пісні.…

39 хв. ago

Українців зроблять некрасивими: ціни на косметику злетять наполовину

Ціни на косметику внутрішніх виробників в Україні зростуть на 20-50% через гармонізацію із законами ЄС.…

46 хв. ago